Кой диктува присъдата на Ходорковски?

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

Изобличения на служителка в руски съд „подготвят за преразглеждане делото срещу Михаил Ходорковски“, твърди в заглавие московското издание „Комерсант“. Бившият шеф на петролната компания „Юкос“ Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев излежават от 2003 г. осемгодишни присъди за финансови измами. Втори процес през декември удължи наказанието до 2017 г. за кражба на петрол и пране на пари.

Наталия Василиева, помощничка на съдията Виктор Данилкин и говорител на районния съд, гледал второто дело, заяви в неделя пред руски медии, че присъдата била спусната отгоре. Според нея, текстът бил написан за съдия Данилкин в Московския градски съд, напомня „Комерсант“. Данилкин нарече това твърдение клевета. Прессекретарят на Московския градски съд Анна Усачова заяви, че е „невъзможно да се напише присъдата, без да се слуша делото“, тъй като никой друг съдия не знаел подробностите. Според нея, разкритията на Василиева „не са обикновен натиск върху съда, а стриктно планирана от някого пиар акция“ и „остава да бъдат установени мотивите на Василиева“, посочва вестникът. Самата изобличителка не била открита за коментар.

Въз основа на данните й съдийският статут на Данилкин може да бъде прекратен, дори да се образува дело срещу него за „съзнателно постановяване на неправосъдна присъда“, смята адвокат на Лебедев, цитиран в изданието. Защитниците обаче засега нямали общо мнение как да използват изказването на Василиева. „Тя се позовава на източник, близък до съдия Данилкин. Дори ако го назове, още не е сигурно, че източникът ще склони да потвърди сведенията от интервюто, щом бъде призован в съда или за разпит“, заявил член на екипа за „Комерсант“.

Интервюто на Василиева предизвика буря от негодувание сред съдийската общност в Русия, пише „Независимая газета“. Върховният съд се въздържа вчера да коментира под традиционния напълно законен предлог – делото можело да стигне и до върховните съдии. Московският градски съд обаче веднага нарече скандалното интервю провокация, а пресаташето Усачова предсказа, че колежката й може и да се откаже от собствените си думи. Данилкин пък заяви, че може да съди своята помощничка, информира всекидневникът.

Ако съдията не е написал присъдата сам или я е обсъдил с някого, документът трябва „безусловно да бъде анулиран“. При все това е много трудно да бъдат проверени думите на Василиева, заявил адвокат на Ходорковски, цитиран в материала. Всички евентуално замесени в случая ще отричат това, но „едно-друго може да се провери и без показанията на участниците в тази история… Ако компетентните органи имат интерес престъплението да бъде разкрито“, добавил той.

Съдът за жалост не се опита да разясни пред обществото позицията си по второто дело срещу „Юкос“, отбелязва пред изданието руски политолог. Симпатизантите на Ходорковски, включително бивши собственици на „Юкос“, водят според него „дългогодишна, солидна, професионална кампания“, която да промени неговия имидж. „Условно казано, сега виждаме един различен Ходорковски – не бизнесмен, допуснал нарушения, а невинна жертва, герой“, констатира наблюдателят.

Василиева фактически съобщи за престъпление и прокуратурата трябва да реагира – да образува дело или да откаже. Без показания от съдията обаче ще е трудно да се докаже нещо, коментира московски адвокат пред „Ведомости“.

Изявленията на руски магистрати, че е имало натиск срещу тях, невинаги дават резултат, твърди вестникът и дава пример с московска съдийка, заявила през 2003 г., че ръководството й упражнило натиск срещу нея във връзка с шумно дело. В крайна сметка тя била уволнена за неспазване на съдебната етика и не била възстановена дори след решението на Европейския съд по правата на човека. Помощничката на Данилкин каза нещо, което всички знаеха и без това, пише „Московский комсомолец“, който нарича станалото „невероятен скандал“.

Нещата не опират според вестника до съдия Данилкин, а „до системата“. „Президентът Медведев обеща борба срещу правния произвол и корупцията. И говори твърде много за това. Ако разказаното от съдийската помощничка е истина, излиза, че президентът също (като Данилкин – б. р.) е жертва и съучастник. Ако е знаел и е мълчал – още по-лошо“, се казва в коментара.

Според изданието, сега Василиева трябва да бъде разпитана – най-добре с детектор на лъжата, и включена в програма за защита на свидетелите, „тъй като може да я убият, може да я бутне кола или да хапне отровни гъби“. Необходимо е разследване, за да станат ясни виновниците, и може би арести, твърди „Московский комсомолец“. „В цивилизованите държави една такава история би довела до политическа криза, до импийчмънт. У нас обаче тихомълком ще замажат нещата. И с всички сили ще принуждават съдийската помощничка да се отрече“, прогнозира всекидневникът.

„Ако пък девойката наистина е била подкупена, ако е изрекла клевети и лъжи (…), трябва да бъде разпитана така, че не само да разберем кой я е подкупил и колко е платил, но и да повярваме в поредното й признание“, добавя „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.