Защо Европа търпи чудовище на масата си

Хашим Тачи. Снимка: официален сайт

В Европа има проблем, който се признава от широките кръгове от населението, но се премълчава от длъжностните лица и особено от политиците. Това е престъпният характер на косовския режим и неговите ръководители.

Преди един месец на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ПАСЕ бяха представени данни за злодеянията, извършвани от косовската върхушка през деветдесетте години.

Става дума за търговията с човешки органи, която водеше т.нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), чиято абревиатура UCK (както се изписва на латиница – бел. ред.) тогава често се появяваше на стените на къщите в косовските села.

Та ето, в специални лагери, където АОК държала пленените сърби, те били убивани, човешките им органи били отнемани за продажба на международния черен пазар. Бойците от АОК се занимавали също с трафик на хероин. Командир на АОК бе Хашим Тачи, сегашният премиер на Косово.

За тези престъпления на Тачи и косовската върхушка се говореше в доклада, подготвен от швейцарския депутат Дик Марти. В интервю, публикувано в словенския вестник „Дело“ на 12 февруари Марти отбеляза, че западните страни през цялото време са знаели какво се случва в Косово, но нищо не са направили по този повод.

По неговите думи съобщенията за престъпленията на бойците пристигали от представители на редици западни специални служби, но политиците не им давали ход. Към това трябва да се добави, че не всички чуждестранни спецслужби се интересували от истинския облик на бойците и техните главатари.

Една от тях дори организирала бойната подготовка на отряди на Армията за освобождение на Косово в казарми на армията на Албания в северните райони на тази страна.

Документите, публикувани от сайта „Уикилийкс“, потвърждават думите на Марти. В частност в американска дипломатическа телеграма, отнасяща се за 2007 г., се посочват изказвания на холандския държавен секретар по европейските въпроси Франц Тимерман. „Косово се управлява от хора, които живеят от престъпления. Те нямат други източници на доходи“, казал той пред дипломатически представители на САЩ в Хага.

Докладът на Марти предизвика скандал на сесията на ПАСЕ, но самият той смята за скандал само факта, че престъпленията на Армията за освобождение на Косово са били премълчавани на Запад. Марти поиска официално да се разследват злодеянията на косовските бойци. Формално ЕС започна изискваното разследване. Обаче по мнението на Марти то няма да доведе доникъде.

Работата е в това, че ЕУЛЕКС, като се нарича надзорният орган на ЕС в Косово, не е създал условия за събиране на свидетелски показания. В неговата работа не се спазва секретност, за преводи и други функции се привличат местни граждани, допуска се изтичане на информация. Ако бях споменал имената на известните ми свидетели и адресите, то техният живот веднага би се оказал под заплаха, смята Марти.

Швейцарският парламентарист предлага да бъде проведено независимо международно разследване на дейността на косовската върхушка, подкрепено от ефективна програма за защита на свидетелите. Макар самият той да не разчита, че на тази инициатива ще откликне официална Европа.

Както стоят нещата, Москва трябва енергично да подкрепи предложението на Марти. Защото то се отнася до важен хуманитарен проблем в съвременна Европа, по който световната общност досега не е проявила необходимата принципност, но и в значителна част се е оказала не на страната на справедливостта.

Искането за подробно разследване на престъпленията на косовската върхушка, независимо дали ще бъде проведено по линия на ООН, ОССЕ, Европейския съд за правата на човека или друга подходяща за това организация, би било напълно обосновано. Освен това подобно разследване би могло да внесе реален принос за нормализирането на обстановката в Косово и като цяло на Балканите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.