Декадентска изложба на вагини (Кой купува живопис?) + фотогалерия

Художничката Дия Николова пред своите вагини. Снимки: Георги Николов

Преди 20 години при соца такава изложба щеше да бъде събитие. Но тогава беше невъзможна. Никой нямаше да я разреши. Направо “декадентска” по тогавашните критерии. Ако случайно някоя такава картина се промъкне в обща художествена изложба (галериите бяха държавни и всичко минаваше през строги комисии), критици щяха да разгромят художничката в рецензия в специализираните издания или с гневно антрефиле в културните седмичници. А дори можеше и до разгромяваща статия в партийния орган да се стигне – как така полов орган като основен сюжет?

Изложбата е вдъхновена от “Монолози на вагината” от Ева Енслър. Художничката Дия Николова е нарисувала цикъл от 12 картини изобразяващи вагина – 12, защото толкова ще бъдат и апостолите, ако приемем, че съществува свещена книга за вагината, се казва в анотацията за изложбата.

Изложбата беше открита в особено арт-заведение, което постоянно прави изложби, четения и дава място за моноспектакли от типа стенд-бай комеди. Заведението се казва “Генералът раздава шоколад”, намира се на ул. “Ами Буе” някъде срещу “Пирогов”. Дали името е шега с “Генерала” Борисов, както любовно го титулуват медиите, не се знае.
Но мястото е много подходящо за изложба на живопис с вагини.
Откри я актрисата Касиел Ноа Ашер, която чете откъси от “Монолози за вагината”. Редуваха се едни такива смущаващ изрази и въпроси…

Някои от посетителите завъртаха картините наопаки, защото вагините стояха добре във всяка посока. Снимки: Георги Николов

Някои от посетителите завъртаха картините наопаки, защото вагините стояха добре във всяка посока. Снимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовКасиел Ноа Ашер (вляво) с художничката Дия Николова. Отзад наднича Стефчо Богданов, автор на "Писма от Египет" в e-vestnik. Снимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовСнимки: Георги НиколовХудожничката Дия Николова пред своите вагини. Снимки: Георги Николов

Сред културната бохема, която удостои с присъствие това събитие, се мержелееше писателят декадент Тома Марков, който обаче не се обади въобще. Иначе към края на купона, препълнил кръчмата, друг поет – Ивайло Добрев – прочете спонтанно написани декадентски стихове по повод изложбата, от които запомняща се беше фразата “Твойта п.тка е загадка”. В стиховете се повтаряха оригинални тези и въпроси за п.ката.

Пиенето и веселието минаха съвсем културно, в модерна културна среда, без викове, гръмка музика, драматични напивания и сбивания. Зона свободна от чалга.

Само че днес на кого му пука от живопис?

Снимки: Георги Николов

Новобогаташите купуват картини на стари майстори, за да се правят на културни и колекционери. И да си вложат и изперат парите. Поради това има цяла индустрия, която произвежда фалшификати, за да задоволи търсенето им.
По-снобски настроените парвенюта си трошат парите в галерията на “Оборище” 10, където пък им продават по за 4-5 хил. лв. отпечатъци от графики, примерно на Пикасо, които могат да си купят в музея на Пикасо в Париж за 300-500 евро.
Изобщо, истински ценители няма. Който рисува живопис днес, не може да разчита на ценители и колекционери. Новобогаташите търсят най-много нещо “по-така” натюрмортче и прочее, за украса на хола или трапезарията.

Така че художничката няма да забогатее от своите 12 вагини. Цените им варират между 400 и 800 лв.

По-важното е, че 12 вагини живопис са хубав повод за купон. Културен ивент, както казват. Живописта сближава артистичната бохема.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.