Южна Корея усеща нова заплаха от Север

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Въпреки международните усилия от началото на годината за  успокояване на повишеното напрежение на Корейския полуостров,  южнокорейското правителство се стяга за различен вид усложнение  от Пхенян: възможен тероризъм. Нищо не е сигурно, разбира се. Но ако тези опасения се  оправдаят, ще бъде отворена една от най-мрачните глави в  братоубийствените отношения между Севера и Юга след Корейската  война през 1950 -1953 година.

Ким Те-хьо, съветник на президента на Южна Корея И Мюн-бак,  каза за „Икономист“ на 15 февруари, че решимостта на г-н И да  даде несъразмерно силен отговор на евентуална севернокорейска  атака (като атаката срещу остров Йонпьон през ноември) не е  празна заплаха. „Това е най-добрият начин да се опази мирът и да  се избегне война“, каза той.

„Предполагам, че Северна Корея вече е схванала посланието и  поради това повече няма да прибягва до агресия посред бял ден  или на открито, така че всеки да знае източника на нападение.  Южна Корея очаква други вероятности като тероризъм или различен  вид провокации, не с военни средства“, посочи той.

И в други  правителствени ведомства служителите предполагат, че подобни  прикрити заплахи може да включват покушения или употреба на  биологично оръжие. „Нужно ни е огромно въображение“, каза г-н  Ким мрачно.

Тонът в Сеул, когато се стигне до обсъждане на заплахите от  Северна Корея, остава поразително войнствен, не на последно  място защото мнозина се опасяват, че наследяването на Ким Чен-ир  от неговия син Ким Чен-ун още не е безспорно. Възможно е  младокът да се нуждае от още прояви на войнственост, за да  спечели пълното доверие на винаги готовата за война армия.

Освен  това по-високите цени на храните може да направят вътрешното  положение в закъсалата за пари Северна Корея още по-несигурно,  особено ако Китай забави помощите за съюзниците си в Пхенян, за  да опази собствените си запаси от храна.

Съвсем не е успокоително, че Северна Корея се оттегли от  преговорите с южната си съседка с участието на военни  представители, макар че седмици преди това се бе ангажирала с  истинска „мирна офанзива“. Препъникамъкът бе отказът на Северна  Корея да обсъжда потопяването през март миналата година на  фрегата „Чхонан“, за което според Южна Корея и съюзниците й носи  вина Северна Корея.

Не е учудващо, че Пхенян намери това за  сериозна пречка, тъй като отрича, че е изстрелял торпедото. Но  от друга страна не може да се очаква Южна Корея, която загуби 46  души при потопяването, да го пренебрегне.

Някои се надяват, че Северът ще се върне на военните  преговори, след като Южна Корея и САЩ приключат 11-дневните общи  военни учения, които започват на 28 февруари. Но ако не стане  така, Южна Корея ще бъде в повишена тревога. Ако там се  страхуват от тероризъм, Северна Корея има опит. През 1987 г. бе  взривен южнокорейски самолет, летящ от Багдад към Сеул, от двама  агенти, действащи по заповед на „Любимия ръководител“ Ким.  Загинаха 115 души.

През 1983 г. севернокорейски агенти се  опитаха да убият тогавашния южнокорейски президент, който бе на  посещение в Мианма. (Те пропуснаха мишената си, но убиха други  21 човека и накараха Мианма да затръшне вратата пред  отшелническото кралство.)

Оттогава заплахата отшумя и през 2008  г. правителството на Джордж Буш извади Северна Корея от списъка  със страните, подкрепящи тероризма. След новите опасения в Сеул  нещата може би поемат в различна посока.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.