Румънските партии се подкрепят в корупцията

Независимо от това, че Румъния е подложена на наблюдение  от ЕС и е призована от редица страни членки да активизира  борбата си срещу корупцията, за да влезе в Шенгенското  пространство, нейната политическа класа засили напоследък  сигналите, оценявани като „достойни за съжаление“ от експерти,  интервюирани от АФП.

Показна демонстрация на основната опозиционна партия   Социалдемократическата партия в подкрепа на един от  нейните членове, обвинени в корупция, отказ на депутатите да  вдигнат имунитета на депутат от управляващата партия   Демократично-либералната партия  – Дан Пъсат, обвинен  в шантаж и насилие: някои политици изпратиха „много лоши“,  дори  „достойни за съжаление сигнали, макар да знаят, че са  наблюдавани от Европа“, отбелязаха европейски експерти, пожелали  анонимност.

Брюксел се очаква да публикува много скоро доклад за  оценка на Румъния и България в областта на борбата срещу  корупцията и реформите в съдебната система.
Макар че усилията на министъра на правосъдието Каталин  Предою за приемане на ключови реформи са като цяло хвалени,  румънските депутати, критикувани в миналото за това, че се  опитваха да провалят работата на националната агенция за борба с  корупцията, би трябвало отново да бъдат порицани.
Причина за това е отказът им да разрешат арестуването на  един от тях – Дан Пъсат, обвинен в шантаж и насилие срещу  кметове с цел да бъдат принудени да сключат договори с фирма,  която той ръководи.

Депутатите от опозицията не участваха в гласуването и  Демократично-либералната партия не гласува като цяло срещу един  от нейните членове. Както в повечето партии, депутатът, обвинен в корупция,  не бе отстранен от длъжност. В крайна сметка той се  „самоотстрани“ във вторник.

Членове на Демократично-либералната партия като  евродепутатите Моника Маковей и Кристиан Преда многократно се  обявяваха за прилагане на по-стриктен етичен кодекс, но без  голям успех. С оглед сериозността на обвиненията Институтът за  обществена политика се обявява за оставка на Пъсат от  парламента, за да се спаси „доверието в тази институция в  борбата срещу корупцията“.

Силно отразяваните от медиите демонстрации на основната  опозиционна сила – Социалдемократическата партия, в подкрепа на  един от нейните депутати – Константин Николеску, обвинен във  взимане на подкупи и отклоняване на над 800 000 евро от  европейски фондове, също предизвикаха скърцане със зъби.

„Шокиращо“, заяви Лаура Щефан, експерт по борбата срещу  корупцията в неправителствената организация Румънско академично  общество, осъждайки по този начин острите критики, отправяни от  тази партия срещу съдийка, занимаваща се със случая.

Социалдемократическата партия редовно критикува  прокуратурата за борба с корупцията макар тази институция да е  хвалена от ЕС за „убедителното“ й функциониране. „Корупцията е била и остава още транспартийна,  практикувана в мрежи на политико-икономически интереси.  Политиците са уловени в капан в играта на домино на техните  реципрочни зависимости: ако един падне, всички останали рискуват  също да паднат. С подобна зависимост общественият или национален интерес става невидим“ за тях, обобщава социологът и  антрополог Винтила Михайлеску.

Но явлението корупция и конфликтът на интереси не са  специфични само за Румъния, както показват скандалите в последно  време в Италия и във Франция, подчертават експерти. На фона на разочарованието на една част от румънците,  уморени от тези практики, се появи идеята за нова партия. Но „тя  трябва да бъде от съвсем друг вид в сравнение със сегашните  партии“, подчертава Кристиан Гиня от Център за европейска  политика.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.