Молдовците – пияниците на света

Жител на Кишинев демонстрира молдовски алкохол. Снимка: кп

Алкохолът причинява близо 2.5 млн. смъртни случая по света ежегодно, като 320 000 души от общия брой на жертвите са на възраст между 15 и 29 години. Алкохолът също така е третият по значение рисков фактор за лошото здравословно състояние на световното население. Употребата на напитки с неясно съдържание пък причинява повече смъртни случаи, отколкото туберкулозата и ХИВ/СПИН. По тази причина СЗО от години призовава правителствата по света да полагат повече усилия в борбата срещу алкохолизма и неразумната употреба на алкохол.

Най-новият доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван от в.“Индипендънт“, извежда под номер 1 в класацията за най-нетрезвите хора на планетата гражданите на бившата съветска република Молдова. Според проучванията всеки от тях изпива по средно над 18 литра чист алкохол на година. Молдовецът пие по почти три пъти повече алкохол от средностатистическия гражданин на света, който поглъща по над 6.1 литра годишно. По-голямата част от живеещите в страната пък пият спиртни напитки и ментета, които са част от огромната контрабанда, насочена към Молдова, сочат още данните на СЗО.

Молдова, която е обградена от Румъния и Украйна – също бивши социалистически републики, е една от най-бедните държави в Европа. Страната е разделена от етнически молдовци, които говорят идентичен на румънския език и етнически руснаци. Малката държава е основен производител на вино, водка и други спиртни напитки. Тя обаче не е единствената бивша съветска република, която изпитва сериозни проблеми с алкохола.

Според проучването една от причините за ниската средна продължителност на живота в Русия е именно пиенето, с което се свързват близо 6% от смъртните случаи в страната. Ето защо Москва и Киев отдавна предприеха действия срещу алкохолизма, който се превърна в неизменна част от идентичността на двете държави след разпада на СССР и комунизма.

Двете страни обаче продължават да изпитват сериозни проблеми, произтичащи именно от алкохолната зависимост на населението. Припомняме, че с този проблем се бе заел дори бившият президент Михаил Горбачов, който се опита да забрани продажбите на водка през по-голямата част от деня. Мерките му обаче доведоха до силното недоволство на руснаците. През последните години голям брой руски области, включително Московската, забраниха продажбата на спиртни напитки през нощта. Местният парламент в Уляновска област дори предложи да бъдат спрени всички продажби на алкохол през целия уикенд.

Британците, както сочат данните от изследванията, изобщо не отстъпват на руските си „колеги“. Средностатистическият гражданин на Острова поглъща по 13.4 литра чист алкохол на година. Пред него се нареждат само молдовците с 18.1 литра и чехите с 16.5 литра. Британците обаче пият най-вече бира, докато руснаците залагат на спирта. Гражданите на Молдова пък употребяват едновременно бира, спиртни напитки и вино. Въпреки това най-опасното за живота надпиване се провежда в Украйна. Най-спокойните любители на алкохола пък живеят в средиземноморските страни, чиито граждани са най-малко зависими от всички видове напитки с алкохолно съдържание.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.