Кой ще грабне милиардите на Батурина и Лужков

Елена Батурина и Юрий Лужков. Снимка: кп.ру

Руските служби за сигурност извършиха обиски в офиса на московската компания за обществени услуги „Интеко“, собственост на милиардерката Елена Батурина – съпруга на бившия московски кмет Юрий Лужков.  Обискирани бяха също „Банката на Москва“, жилищата на нейни висши служители и други банки. Федералното следствие действа в рамките на наказателно дело за присвояване на 13 милиарда рубли (близо 318 милиона евро) от „Банката на Москва“, контролирана от столичната община, посочва „Утро.ру“.

Според следствието, в разгара на финансовата криза – през лятото на 2009 г., банката е отпуснала заем от почти 13 милиарда рубли на слабо известна компания, която купила с парите парцел от 58 хил. хектара в Подмосковието – собственост на „Интеко“. Земята била придобита на завишена цена, а кредитът – получен „без намерение и реална възможност“ да бъде изплатен. Теренът, послужил за обезпечение на заема, останал у банката, а парите били прехвърлени в личната сметка на Батурина, която имала остра нужда от средства, за да изплаща други кредити, разказва „Утро“.

Още през септември м. г. – веднага щом Лужков бе пратен в оставка, стана ясно, че идват трудни времена за империята на Батурина. Въпросът бе само колко бързо ще й се наложи да напусне бизнеса и колко ще успее да запази, забелязва изданието. „Утро“ припомня, че новият кмет на Москва Сергей Собянин започна да отменя заповеди на своя предшественик в полза на съпругата му и изрази намерение да анулира инвестиционните договори, сключени по времето на Лужков, много от тях – с „Интеко“.

През декември „Интеко“ заяви, че Батурина е отказала да продаде компанията на холдинга „Коалко“ за 400 милиона долара, тъй като тя струвала много повече. На купувачите май им е омръзнало да се пазарят, тъй че „Интеко“ просто ще бъде отнета от руската бизнесдама чрез най-популярната технология – наказателно преследване, прогнозира „Утро“.

За следствието обаче ще е далеч по-трудно да разпита Юрий Лужков. Един от бащите основатели на партията „Единна Русия“, той е прекарал твърде дълго време във висшите ешелони на властта, пише изданието. Според него, семейството може би замисля развод, за да сведе до минимум предстоящите си финансови загуби.

Лужков може да претендира за половината от личното богатство на Батурина, което според сп. „Форбс“ достига 2,9 милиарда долара. Но ще му стане още по-трудно да твърди, че изобщо не е бил свързан с нейния бизнес, добавя „Утро“.

Следователите не завариха вкъщи Елена Батурина и в делото засега не фигурират конкретни лица. Според участници в обиските обаче, имена може да се появят след разпитите, планирани в най-скоро време, и анализ на иззетите документи, пише „Комерсант“. Представител на „Интеко“ заявява пред вестника, че Батурина винаги е получавала пари в сметките си на законни основания. „Банката на Москва“ пък съобщи, че „не се смята за потърпевша, тъй като не е имало никакво присвояване на парични средства“. При все това „не смята за правилно да коментира действията на следствените органи“.

Експерти смятат, че изявлението на Следствения комитет за мошеничество с кредита е нов елемент от натиска върху хода на сделката за продажба на „Банката на Москва“. След оставката на Лужков кметството заяви, че има желание да продаде своя дял от 46,48 на сто, напомня всекидневникът. Според московските власти, „Банката на Москва“ струва 178 милиарда рубли (6,09 милиарда долара – б. р.), а според други акционери – 240-280 милиарда рубли (8,21 – 9,57 милиарда долара), посочва „Комерсант“.

Събитията се развиват в няколко посоки едновременно – решава се какво ще стане с наследството на „Интеко“, кой ще получи „Банката на Москва“ и как ще се действа по „разкритията“ за баланса на тази банка, които ще излязат наяве след продажбата й, коментира цитиран от вестника аналитик.

Още на 3 февруари заместник-шефът на Следствения комитет Александър Матвеев предупреди, че за това разследване няма да има „недосегаеми“. Той не изключи възможността да бъдат разпитани Батурина, Лужков и президентът на „Банката на Москва“ Андрей Бородин, отбелязва „Новие известия“.

Според руски медии, Елена Батурина в момента е на лечение в Австрия, а Юрий Лужков – във Великобритания, добавя изданието. В най-скоро време може да бъде повдигнато обвинение срещу Батурина, „най-вероятно в задочна форма“, заявил според „Ведомости“ за Интерфакс източник от органите на реда. Делото е образувано за мошеничество и съответният член предвижда наказание до 10 години затвор, допълва вестникът.

Това дело неизбежно ще се превърне в елемент от вътрешната политика на Русия, тъй като Батурина отдавна вече е политическа фигура, смята руски политолог, говорил пред „Независимая газета“. Батурина може да повтори съдбата на олигарха Борис Брезовски, изпаднал в немилост, който живее днес във Великобритания, добавя колега на експерта.

Батурина вече никога няма да се появи в Русия, а Лужков „няма да бъде безпокоен особено“ и със сигурност ще емигрира, коментира за всекидневника Леонид Гозман, съпредседател на опозиционната партия „Правото дело“. Нападките срещу Батурина в момента според него са „просто нова подялба на собствеността“ й.

„Независимо колко е виновна Батурина, събитията около „Интеко“ напълно очевидно доказват засега само едно: човек, който напуска властта, лесно става обект на преследване. Тъкмо затова за руския елит е толкова трудно да се разделя с властта. Тъкмо затова в страната няма нормална опозиция (…) Тъкмо затова властта е толкова нетърпима към всяка критика“, констатира „Независимая газета“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.