За да няма революция след революция

Ахмад ал-Джаралла

Днес Египет е на кръстопът, след като обърна страница от историята си. Хубава или лоша, тя е вече част от миналото. Сега Египет трябва да избере – потъване в политически дразги, съперничество и несигурност, или стабилност и ново начало, и запазване на политическата си позиция в арабския свят и международната общност. На първо място за това е необходимо правителство, способно да гарантира сигурност и политическа стабилност, които ще доведат на свой ред до икономическа стабилност.

Дългият път, който очаква долината на Нил, не се ограничава само до пределите на страната, а се отнася и за целия арабски свят, защото Египет е водеща страна в този малък регион. Арабският свят има належаща нужда от процес на икономически възход, който да предотврати евентуални протести заради бедност и безработица. Положението в арабските страни прилича много на Европа след края на Втората световна война с тази разлика, че няма разрушения, милиони убити и военни организации.

Има обаче икономически дисбаланс, увеличаване на безработицата и бедността с намаляване на възможностите за работа и проектите за развитие и липса на стабилна икономическа инфраструктура. Това положение налага сериозно да се проучи възможността за създаване на план, подобен на плана Маршал, който спаси Европа от колапс и я превърна за няколко години в голяма икономическа сила и политически стабилен регион в последвалите десетилетия.

Подобен план Маршал с участието на богатите арабски страни и водещите световни сили на стойност между 200 и 300 милиарда долара може да промени настоящото положение в бедните арабски страни като Египет, Йордания, Йемен, Тунис и може би Мароко и други страни, които не искаме да видим как потъват в анархия и които живеят върху вулкан от икономическо отчаяние.

Хората не осъзнават, че нестабилната икономическа реалност в Египет сега се нуждае от години на работа и от милиарди долари за стартиране на смели проекти за изграждане на широка и развита инфраструктура, способна да осигури заетост за милионите младежи. Това се отнася не само за Египет, а и за целия арабски свят, в който младите хора достигнаха 64 процента от населението, а безработицата досигна до 22 на сто на места. Това е бомба с часовников механизъм, която може да избухне всеки миг, да превърне тези страни в нова Сомалия и да увеличи броя на арабските страни в упадък.

Младежката революция в Египет се увенча с успех, но това не е краят на пътя, а началото му. Всички трябва да следят какво ще се случи там в идните дни, за да може тази революция да не тръгне по стъпките на предишни подобни събития, когато се редят революция след революция в омагьосан кръг на насилие, а мирните демонстрации прерастват в граждански войни.

Това може да бъде предотвратено единствено от правителство, което да отвърне на исканията на народа и да оправдае очакванията им, както и да спазва всички международни и регионални споразумения. Видяхме опитите на някои египтяни сред протестиращите да отхвърлят тези споразумения. Това предизвиква тревога и страх от възникване на голям вакуум в сигурността, който може да бъде запълнен от Израел чрез повторна окупация на Синай, но този път с международна подкрепа.

Някои водещи страни, които подкрепиха тази революция, са задължени да възстановят доверието към тях и да работят за успешното прилагане на арабския план Маршал с действително финансово участие, а не само с политически изявления. Ще бъдат ли те истински поддържници на народите или ще продължат само да подстрекават срещу режимите?

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.