Изборен разгром очаква Меркел в Хамбург

ДПА

Очаква се на изборите в неделя германските консерватори да изгубят града-провинция Хамбург – поражение, което символично би дало лошо начало на ключова за германския канцлер Ангела Меркел изборна година. Всички социологически проучвания прогнозират за първите от поредица регионални избори в седем провинции болезнен неуспех за досегашния кмет – християндемократа Кристоф Алхаус, който едва от миналото лято ръководи големият пристанищен град в Северна Германия.

Също като Берлин и Бремен (също в Северна Германия), Хамбург е едновременно град и една от 16-те провинции. Според предаването „Политбарометър“ на обществената телевизия Цет Де Еф от вчера за Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел биха гласували едва 23 процента от избирателите.
С точно два пъти по-голяма подкрепа (46 процента) опозиционната Социалдемократическа партия начело с Олаф Шолц – бивш министър на труда в „широката коалиция“ на Ангела Меркел (от 2007 до 2009 г.) – ще си върне града, който управляваше 40 години.

Предполага се, че партия „Зелени“, които се ползват с популярност в национален мащаб и участваха в Хамбург в уникален за Германия съюз със ХДС, ще привлекат 14,5 процента от гласовете. За либералите от Свободната демократическа партия, партньори на Меркел от есента на 2009 г., в Берлин, задачата е да преодолеят прага от 5 процента, за да влязат в регионалния парламент. От няколко седмици, консерваторите твърдят, че предсказаният разгром във втория по големина град в Германия няма да е началото на „ужасна година“ за Меркел и анализаторите смятат, че са прави.

„За ХДС регионалните избори на 27 март в Баден-Вюртенберг (Югозападна Германия) са много по-важни“, заяви пред АФП Михаел Гревен, професор по политология в Хамбургския университет. „Ако тя изгуби изборите в тази провинция, това ще даде отражение на федерално ниво, каквото изборите в Хамбург няма да имат“, казва той. ХДС изглежда действително заплашена да загуби този свой бастион, чиято столица е Щутгард – града на „Мерцедес“ и „Порше“, и в който тя е пълновластен господар от 58 години.

През май миналата година г-жа Меркел вече се прости с мнозинството в Бундесрата (горната камара на парламента, в която са представени федералните провинции), но играта със сключването на нови и нови съюзи ще й позволи да прокарва своите законопроекти. Изгуби ли и в други провинции обаче, с това би било свършено. Изборната година ще приключи през септември в Берлин, където социалдемократът Клаус Воверайт е застрашен от „Зелените“.

В Хамбург „залозите са преди всичко местни“, изтъква кметът Кристоф Алхаус. „От лятото насам се случиха много неща и избирателите ще решават повече в зависимост от местните проблеми и тревоги, отколкото от правителствената акция на канцлерката“, заяви той за АФП. И все пак, „Зелените“ решиха да оттеглят подкрепата си за него до голяма степен поради това, че на национално равнище са против ХДС заради удължаването на живота на атомните електроцентрали централи.

Крепост на социалдемократите в течение на 40 години, Хамбург, с население от 1,8 милиона души, смени посоката и премина в дясно две седмици след атентатите от 11 септември 2001 г. и откритието, че множество атентатори самоубийци са живели няколко години в града, без това изобщо да направи впечатление на някого. На федерално равнище консервативният лагер понастоящем си възвръща известна територия след катастрофалната 2010 г., белязана от конфликти с либералния й партньор. За ХДС сега биха гласували 35-36 на сто от избирателите след историческия срив под 30 процента през лятото на миналата година.

Доброто състояние на германската икономика, която миналата година регистрира растеж от 3,6 процента, даде възможност на Ангела Меркел да възстанови реномето си. Кметът на Хамбург казва, че все още вярва в победата. „Проучванията показват, че избирателите решават в последния момент. Следователно все още имаме нелоши шансове да се справим по-добре от очакваното“, отбелязва той, раздавайки агитационни брошури в търговски център в града. „Затова трябва да се борим до последната минута“, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.