Вече не искам да пълня джобовете на Мърдок

Как бях прелъстен от революцията на “Скай спортс”

rm-3.jpg

Саймън Хатънстоун

Моите приятели ме предупредиха да стоя далеч от “Скай“. Казаха ми, че било опасно, че такива неща съсипват живота. Един мач и вече си на бесилката, казват те.
Беше през 92-а, тогава “Скай” бе нещо ново. Манията бе доставена от един рядко усмихващ се австралиец с маймунски черти и чиния в ръка. Аз знаех всичко за човека, когото наричаха Чантата с пари Мърдок. Той стана известен, след като монополизира пресата, която успешно трансформира в потпури от цици, клюки и полуистини. Когато се разтревожи, че другите вестници продават твърде много, а неговите – твърде малко, той намали цените, за да го купуват повече. Дъмпинг, дъмпинг, докато другите откажат да се състезават. Чантата с пари бе голям фен на конкуренцията, стига единствено той да печели. Така и ставаше, зашото имаше най-дълбоките джобове.

Той разбра всичко за читателската аудитория и за читателския мързел – след като веднъж примами хората да четат “Таймс”, той върна цената там, откъдето я бе свалил. Класика! Бях твърдо решен да не се поддам на изтърканите трикове на Чантата с пари. В крайна сметка аз бях нормален човек със собствена воля. Бях щастлив да гледам “Мачът на деня”, “Неделния мач” и да слушам Би Би Си. Не се нуждаех от нищо повече. Имах здравословен апетит за спорт – типичен потребител в свободното си време. Наслаждавах се на обичайното си питие в обичайното време в кръчмата – от 3 до 4,45 всяка събота. С края на мача всичко приключваше.

Съжалявах онези, които не спираха да гледат “Скай”. Те ми разказваха за безкрайните мачове по крикет, тенис, футбол. Горките те, мислех си аз. После нещата започнаха да се променят. Първо, началните часове. Мачовете вече не стартираха в 3 часа в събота. Играеше се сутринта, по обед, в ранния следобед, в неделя, понеделник, вторник, петък – по всяко време, което устройваше Чантата с пари.

И феновете се промениха. Те ставаха все по-гладни за футбол. Защо да ходиш на гости на приятели или да ходиш на кино, когато можеш да си лежиш у дома с бутилки бира, дистанционното в ръка и спорт на екрана? Това дори не струваше кой знае какво. Първите абонати плащаха по 2,99 паунда на месец. 14 години по-късно удоволствието струва 10 пъти повече. Потребителите не плащат веднъж, а три пъти – първо, за да ти прекарат кабела или да ти настроят чинията, втори път за основния пакет програми и трети път за специфичен пакет програми. От 2001 г. се плаща 4 пъти, тъй като Чантата с пари въведе “pay per view” срещу 5,99 паунда на мач.
Колко горд бях, че не се изкуших. След това получих тази дяволска работа. Как мога да пиша за спорт, ако не го гледам? След като “Скай” е основният доставчик на спорт, как мога аз да не се абонирам? И аз го направих. И, мили мои, оказах се мекушав. В следващите месеци аз се пристрастих, лиших се от приятели, амбиции и свеж въздух. “Скай” бе моята любов, която при това бе доста непостоянна. В даден миг бе (виртуално) свободна като вятъра по “Скай спортс 1, 2 и 3, в следващия изстрелваше кратки коментари и танцуваше по платения канал.

Гледах всичко, дори “Скай спортс нюз” през цялата нощ. Дриблирах по малките часове, убеден, че ако си легна, ще пропусна още едно повторение на гол от Серия С. Чантата с пари Мърдок бе превърнал един разумно мислещ и стъпил на земята човек в “наркоман” само за една година.
Никога не плащах директно на Чантата с пари. Това бе моята последна утеха, че съм запазил независимостта си. Давах пари на трета страна – “Телевест”, която се превърна във “Virgin Media”, за мръсната работа да препредава “Скай спортс”. Но това не бе достатъчно за Чантата с пари, който ме принуди да се абонирам за каналите му. И какво направи, когато ме получи отчаян и готов на всичко? Както всички господари в такива случаи, той спря доставката. След спор с Ричард Бренсън – не толково алчно хипи от “Virgin Media”, Чантата с пари и сина му – Малката чанта с пари – премахнаха “Скай спортс нюз”. За една вечер 3,5 милиона души останаха без “Скай спорт”, “Семейство Симпсън” или “Изгубени”. Моето предположение е, че по-добрата част от тези 3,5 милиона са страдали от симптоми на тежко психическо разстройство. Дали Мърдок го е било грижа? Едва ли. Неговото решение бе просто. Купете си чиния, елате в “Скай” и си плащайте редовно на Мърдок. Отвратително!

Твърдо съм решен да не се пречупя този път. Аз съм силен, непоколебим, мога да оцелея. Може би скоро ще мога да забравя за “Скай” и да си върна обратно живота. Има толкова много причини да живееш, а толкова малко от тях ни се доставят от този рядко усмихващ се австралиец с маймунски черти и чиния в ръка.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.