Разноцветни обувки на Деко ме върнаха в детството

Хари Пиърсън

Когато бях на 10 години, приятелят ми Тим ме провокира със следния въпрос: “Когато играеш “Subbuteo” срещу себе си, отборът, когато обикновено подкрепяш, губи, нали?” С неудоволствие трябваше да се съглася и взаимно се утешавахме. Нашата трагична ситуация отчасти бе следствие на ниско самочувствие, но може би по-скоро, защото любимият ни тим бе “Мидълзбро”. Дори във въображаемият свят на детските фантазии не бе възможно централните защитници на “Боро” от 60-те години Бил Гейтс и Дики Рукс да се справят с Пеле, Еузебио, Уве Зеелер или някой друг велик нападател по време на турнира за Междуконтителната купа, който сам измислих заради причудливата и уникална комбинация от отбори, събрани от мен. А също и поради факта, че нашият уестхайленд-териер бе нахлул на игрището ни и ни бе оставил само с една греда от футболната врата дълго преди сънародниците му да сторят същото с “Уембли”.

В моите игри лявата ръка се бореше с дясната. Тъй като не исках да има обвинения, че бъркам състава, слагах по-добрите на по-слабата ми лява ръка и поемах отговорността.

Спомних си за дългите ни и самотни нощи с Тим и “Subbuteo”, не защото мачът “Ливърпул” – “Барселона” имаше нещо общо с “Уоркингтън таун” срещу “Пенярол” от шестия кръг на Междуконтиненталната купа (уелсците спечелиха благодарение на голове на чужд терен. Просто предходната година бях на лагер в Лейк Дистрикт, валеше всеки ден и нямах играчки. Нищо лично срещу Уругвай), а заради различните обувки на Деко. Бутонките на португалския халф предизвикаха вцепенение от ужас у Клайв Тилдесли (футболен коментатор на ITV), защото едната бе черна, другата – червена. “Ако така купувате обувки на синовете си, ще ви излезе доста солено”, отбеляза Тилдесли с уникалния си глас, все едно си правеше гаргара със смола, докато слуша патриотичните речи на Уинстън Чърчил и едновременно с това се опитва да извади палеца на крака си от капан за мишки.

Немного известният Стан Боулс игра за Англия с една обувка на “Адидас” и една на “Гола” в обречен опит да удвои парите си от спонсори. Може би затова коментаторът почувства, че ще види нещо такова и на “Анфилд”. Клайв не бива да се тревожи толкова за семейните бюджети в Британия, защото обувките на Деко все пак са на една и съща фирма. Те са “Umbro SX” – първите спортни обувки, наречени на едно от родните графства, откакто Стило Кент сътвори знаметитата си реклама: “Джордж Бест обожова Кент”.

Според “Умбро” различните цветове на бутонките създават “впечатляващо присъствие на терена”. Аз не съм сигурен в това. Веднъж видях човек да върви по Wardour Street с яка и излъскана кубинка на левия си крак и песъчлив ботуш на десния. Всичко, което минувачите сториха в този случай, бе да сочат човека, да се кискат и да мърморят за Армията на спасението. И все пак, не вярвам това изпълнение да е продукт на голяма рекламна кампания.

За разлика от него SX са солидно промотирани, най-вече заради употребата на материали – Teijin, Poron, Pebax, които звучат като забравени след чистка във фабрика на “Покемон”. И може би така трябва заради конкуренцията на Predator Absolutes, Cellerator Zero 5s, Ginja Ninja Torque Wangers и мистериозно наречените от “Рийбок” Pro Rage (можете да добавите свои собствени плюс примерно “носени от Крейг Белами”).

В наши дни спортът има научна основа, но всъщност, какво минава за наука в спорта – ненагреваеми палатки, отрицателно йонизиран въздух, криотерапия, ергогеника. Бутонките не са изключение, предлагайки уникални ускорители, подметки, защити и прочие. Бутонката на SX дава на притежателя си по-голямо усещане за топката и сигурност при поемането й.
Единственото, което не се казва, е, че е направена за твое продължително удоволствие. Което е жалко, тъй като те струват само 140 паунда, а ти очакваш нещо, което канадските медсестри не могат да си позволят. Не бива да говоря за модерни родители (вкусът на моята дъщеря е обладан от обувки със скосени върхове, които са забравени от науката, макар че някои откаченяци сигурно вече са им хвърлили око), но не мисля, че майка ми щеше да бъде впечатлена, ако й бях предложим чифт обувки “Umbro SX” в кварталния спортен магазин. “Сто и 40 кинта!, щеше да изсумти тя недоволна. – И дори не си подходждат една с друга. Сигурно си мислиш, че ходя с патерици”.

“Умбро” представи обувките под надслова “две страни, една цел” – точно, както в моята детска игра “Subbuteo”. Не знам дали Деко наистина иска да спечели или, подобно на мен и Тим, свършва мача, както във вторник на “Анфилд” – объркан и разочарован?

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.