Движението „Аз не плащам“ завладява Гърция

Те блокират пунктовете за заплащане на магистрални такси, за да осигурят безплатно преминаване на шофьорите. Те покриват автоматите за билети в метрото с найлонови торбички, за да могат пътниците да се возят безплатно. Дори лекарите се присъединиха, като не искат от пациентите да заплащат таксите в държавните болници.

Някои го наричат гражданско неподчинение. Други – живеене на чужд гръб. Така или иначе движението „Аз не плащам“ предизвика разгорещен дебат в една страна, замаяна от финансова криза, която принуди правителството да предприеме драстични мерки за икономии, включително по-високи данъци, съкращаване на заплати и пенсии и рязко увеличаване на цените на комуналните услуги.

Това, което започна като малка група за натиск от страна на хора извън Атина, ядосани от повишаването на магистралните такси, прерасна в движение, засягащо все повече обществени сектори и за което казват, че се използва от левите партии. Множеството политически скандали през последните години подхраниха бунтарското настроение в обществото.

Миналия петък призори в знак на протест срещу увеличението на цените на билетите за обществения транспорт около 100 сънени активисти от подкрепен от Комунистическата партия профсъюз покриха автоматите за проверка на билети с найлонови торбички и по този начин попречиха на пътниците да си платят пътуването. Други активисти залепиха ленти върху автоматичните машини за билети в автобусите и трамваите. Така хиляди хора просто не си правят труда да използват билетите си за транспорта, когато пътуват с метро или автобус.

Хората вече са платили чрез своите данъци, така че би трябвало да могат да пътуват безплатно, заяви 36-годишният активист Константинос Тимианос, застанал на спирката на метрото на централния площад „Синтагма“. При една от честите им окупации на пунктовете за заплащане на магистрални такси в северните предградия на Атина неотдавна, протестиращите носеха ярки фланелки с надписа „тотално неподчинение“ на гърба и скандираха „Ние няма да плащаме за тяхната криза!“.

Тактиката се прехвърли и в здравния сектор, като някои лекари от държавните болници блокираха гишетата за плащане, за да попречат на пациентите си да заплатят потребителската такса от 5 евро за преглед. Критиците иронизират тези протести като още един пример за манталитета на гърка, който е спомогнал за довеждането на страната до състоянието на финансова криза.

Преминаването от първоначалната разюзданост до крайната неоправдана безотговорност е като разпространяващ се рак, писа неотдавна Дионисис Гусетис в коментара си в уважавания всекидневник „Катимерини“. „Сега като имат кризата за алиби, гратисчиите не се крият. Те се появяват публично и гордо и действат като герои на общественото неподчинение. Нещо като Роза Паркс или Махатма Ганди – писа Гусетис. – На тях не им стига, че те не плащат. Те принуждават останалите да ги последват“.

Много хора обвиняват левите партии и профсъюзи в узурпиране на народното движение с неговото справедливо недоволство за постигане на техните собствени политически цели. „Вие си мислите, че беззаконието е нещо революционно, което помага на гръцкия народ – заяви неотдавна гръцкият премиер Георгиос Папандреу, нападайки в парламента лидера на Лявата коалиция Алексис Ципрас. – Именно беззаконието, което имаме в нашата държава, е това, заради което плаща гръцкият народ днес.“

Има обаче нещо в движението „Аз не плащам“, което говори за нещо по-дълбоко в гръцкото общество: тенденция за неподчиняване на правилата, за противопоставяне на властта, особено на държавната власт. То е толкова присъщо на характера им, че повечето гърци почти не забелязват безбройните малки ежедневни нарушения – карането на мотоциклети по тротоарите, преминаващите на червено автомобили, безочливото незачитане на поредния опит от страна на правителството да забрани тютюнопушенето в ресторантите и баровете.

Не толкова безобидно е постоянното и широкоразпространено незаплащане на данъците, въпреки все по-отчаяните мерки на правителството. Съществува всеобща култура на беззаконие, като се започне с най-основното нещо, незаплащането на данъците – нещо, което гърците правят откакто е създадена държавата им, заяви журналистът Никос Диму.

Много хора обаче възприемат движението „Аз не плащам“ като нещо далеч по-просто: отказът на хората да заплащат за грешките на няколко последователни правителства, които са обвинени в опропастяването на бъдещето на нацията. „Не мисля, че е част от характера на гърка. Ако гърците видят, че законът се спазва като цяло, и те ще го спазват, заяви Никос Луврос, 55-годишен страстен пушач, собственик на бар в Атина, в който открито се нарушава забраната за тютюнопушене. – Когато обаче не важи за някои или когато има министри, които крадат… Ако законите не се спазват от тези горе, останалите също няма да ги спазват“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.