Холивуд по косовски или президентът милиардер

в. Политика

Беджет Пацоли. Снимка: официален сайт

Новоизбраният президент на Косово Беджет Пацоли, освен че е най-богатият албанец, стана официално и най-мъдрият албанец. Той окончателно ще сложи точка на всички приказки за съмнителния си капитал, а в биографията му е имало какво ли не.

По заповед на швейцарската прокуратура бизнесът му бе разследван от Карла дел Понте, но не защото е финансирал Армията за освобождение на Косово АОК , а заради съмненията, че е прал пари и е подкупил официални лица в Кремъл с 30 милиона долара. Печатът между другото писа, че дъщерите на Борис Елцин са плащали по света с негови кредитни карти.

До днешните два милиарда евро, на колкото се оценява неговото богатство, Пацоли официално стигнал, тъй като фирмата му „Мабетекс“ ремонтирала Кремъл и много културни и правителствени сгради в Италия, Германия, Саудитска Арабия, Кувейт, Турция, Аржентина, на Карибите, в Казахстан, Китай. Съсобственик е на веригата бензиностанции OMV, а в неофициалната част от историята влиза и това, че през изминалото десетилетие е работил с бензин, строителни материали и акцизни стоки в Косово.

Предан е само на своите интереси. Макар да ремонтира Кремъл, към руснаците не прояви никаква лоялност и затова лобира за интересите на газопровода „Набуко“, който е пряка конкуренция на „Южен поток“. Днес от Лугано, в Швейцария, този мултимилионер контролира своята бизнес империя в Европа, в Близкия изток, Южна Америка и в страните от бившия Съветски съюз.

Според официалната си биография, която е истинско литературно дело, Пацоли, роден през 1951г., е едно от десет деца, расло в село недалеч от Прищина без вода и ток, за да пристигне като ученик в Германия и там, с работа по докове и кафенета, стига до диплома в областта на маркетинга и търговията. Пацоли говори почти десетина езици и навсякъде по света има отлични вързки с магнати.

В Америка той основава лобистката група „Алианс за ново Косово“, в чийто управителен съвет е пъстра картина от бивши американски служители, сред които и бившият ръководител на ОССЕ Уилям Уокър. Говори се, че Пацоли е приятел на Джордж Буш младши.

Руската историчка Ана Филимонова забеляза, че Хашим Тачи се е съгласил да преобърне относително слабия изборен резултат на Пацоли в победа след посещението миналата седмица в Прищина на представителя на Държавния департамент Томас Кънтримен. Тогава обществеността разбра, че амбицията на Пацоли да стане президент може да бъде удовлетворена, а освен това партията му може да получи няколко министерства.

Макар да помагаше на Тачи, амбициите на Пацоли след четири години занимаване с политика в Косово надскочиха това приятелство. Неговото име се споменаваше и във връзка с появяването на доклада на Дик Марти, но той решително отрече това. Пацоли водеше и успоредна дипломация за признаването на Косово. За неговите заслуги писа и малдивският печат. Твърди се, че признаването на Косово от Малдивите му е струвало два милиона долара.

Бил е женен за австрийка, за словенка, за италианската поп звезда от албански произход Ана Окса. Днес е женен за рускинята Маша и има шест деца.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.