Укриването на данъци съсипва Гърция

в. Ню Йорк таймс

Гръцкото правителство се опитва да повиши събираемостта на данъците в условията на икономическа криза, но усилията му не постигат особен успех. Агенти от Отдела за финансови и икономически престъпления към гръцкото министерство на финансите се промъкнаха неотдавна на парти, като заеха няколко места на бара в кафене „Трите прасенца“ в Атина.

Скоро, обаче, те поискаха от клиентите да покажат касовите си бележки, за да се уверят, че модерното нощно заведение плаща данък добавена стойност. Агентите не останаха доволни. Въоръжени с нов закон, замислен да помогне на Гърция да вземе енергични мерки срещу данъчните измамници, те затвориха кафенето за следващите 48 часа, тъй като, според техните обяснения, касовите бележки липсвали. Из целия град други ресторанти и нощни клубове бяха заключени с катинар, техните имена бяха обявени в местните вестници, а входните им врати бяха запечатани, така че всички да видят.

Биещата на очи кампания срещу кафенетата и нощните клубове е само малка част от многобройните мерки, които гръцките власти взеха миналата година, за да променят нещо, което отдавна е начин на живот в тази страна – дълбоко загнездената практика на укриване на данъци. Досега, обаче, без особена полза. „Научихме много“, казва Илиас Пласковитис, генералният секретар на министерството на финансите. „Постигнахме големи успехи при установяването на това кой дължи данъци, но далеч по-малки при събирането им“, обобщава той.

Залогът е голям. Различни изследвания сочат, че заради укриване на данъци Гърция вероятно губи годишно до 30 милиарда долара, а такава сума би допринесла за решаването до голяма степен на проблемите на страната с нейните дългове. През пролетта на миналата година гръцкото правителство бе уверено, че ще подобри бързо събираемостта на данъците. Представители на властите се ядосаха, когато Международният валутен фонд (МВФ) им разреши да заложат в бюджета допълнителни само 1,6 милиарда долара въз основа на планираните увеличения на данъчните постъпления. Това бе сумата, която Пласковитис очакваше да бъде лесно превишена.

Директорът на Отдела за финансови и икономически престъпления Йоанис Капелерис казва, че миналата година оглавяваната от него служба е подала съдебни искове и е наложила глоби на обща стойност 6,5 милиарда долара, срещу едва 2,2 милиарда долара през предходната 2009 година. Агентите му поели по следите на лекари, които декларират годишен доход едва 25 000 долара, въпреки че работят в офиси, чийто наем за този период струва два пъти повече. Те разпитали собственици на яхти, които твърдели, че луксозните им лодки са използвани единствено за бизнес, и си послужили със сателитни снимки, за да хванат онези, които не са обявили басейните си в данъчните декларации, както изисква законът.

Постъпленията така или иначе само „капят“. Властите твърдят, че все още не могат да обявят колко данъци са събрали, защото данните продължават да идват от десетките териториални данъчни подразделения в цялата страна. Те обаче признават, че Гърция е останала на 5,4 милиарда долара от заложените в бюджета за миналата година приходи заради неплатени данъци и една свиваща се икономика.

Всъщност събираемостта на данъци в Гърция се оказа толкова ниска, че гръцкото правителство реши през септември да предложи програма за амнистия, която да позволи на много данъкоплатци да уредят задълженията си, като платят едва 55% от цялата сметка. Досега програмата е донесла над 1,5 милиарда долара. Тя обаче предизвика и критики, дори от представители на лявоцентристката партия на премиера Георгиос Папандреу ПАСОК. Критиците твърдят, че програмата е признак на отчаяние, който изпраща най-лошия от всички възможни сигнали, ако новото правителство е искало да даде да се разбере, че е сериозно в намеренията си да събира данъците. Предишните кабинети обявяваха амнистии често.

„В дългосрочен план, вие насърчавате хората да мислят, че след пет години ще има нова амнистия, нова отстъпка“, обяснява Костас Бакурис, президент на гръцкия клон на неправителствената организация за борба с корупцията Transparency International. „Ако наистина искате да промените нещата, то трябва да сте последователни. Не може да кажете: „Ще се боря срещу укриването на данъци, но точно сега се нуждая от пари, така че, добре, правилата нямат значение.“

Бакурис признава, че новите закони, като закона, който затвори временно кафене „Трите прасенца“, и други подобни, принуждаващи гражданите да показват касовите си бележки или да плащат допълнителни наложи, са затегнали контрола до известна степен. Амнистията и една програма, която позволява на хората, които нямат собствен дом, да си построят скромна къща, без да им бъдат задавани въпроси за произхода на парите, обаче подкопават моралната позиция на правителството, твърди с критичен тон Бакурис. Програмата за ново жилище е замислена да стимулира икономиката. Само че тя в същото време „насърчава хората да перат пари“, предупреждава Бакурис.

Най-голямото препятствие пред събирането на данъци в Гърция обаче може би е задръстената съдебна система, твърдят експерти. Гръцкият главен държавен одитор Леандрос Ракинцис обяснява, че гражданите имат право да обжалват данъчните си задължения. И когато те го правят, обикновено това отнема между осем и 10 години преди случаят да бъде решен. Ракинцис посочва, че системата е натоварена с над 300 000 подобни дела.

Главният държавен одитор на Гърция освен това подчертава, че е необходим основен ремонт на данъчния кодекс, преди гърците да започнат да сътрудничат с охота на властите. В момента този нормативен акт има всевъзможни изключения, които карат мнозина граждани на страната да си правят извода, че той е несправедлив. Например, казва Ракинцис, поп певците и спортистите плащат много ниски данъци – първите, защото се приема, че имат големи разходи, а вторите – поради късата им кариера. „За да работи една данъчна система, е необходимо данъците да са справедливи за всички, както и да бъдат прилагани наказания – нещо което не става в момента“, обяснява главният одитор на Гърция.

Въпросът дали отношението се променя е открит. Пласковитис казва, че вижда известни промени, но не достатъчни. „Лекар, който прави по 200 000 евро на година и редовно е декларирал 35 000, сега обявява 65 000“, дава пример той. „(Въпросният доктор) си прави сметката, че някои хора ги хващат, и че ако декларира 65 000, няма да привлече ничие внимание. Болестите са тук от десетилетия, не може да ги изкорените за една година.“

Дори преследването на собствениците на басейни, които не ги регистрират за данъчни цели, не е лесно. По северните склонове на Атина, където живеят много от най-богатите жители на гръцката столица, само 324 собственици на къщи са признали през 2009 година, че имат басейн. На сателитни снимки обаче се виждат над 10 000 басейна. Правителството твърди, че е наложило стотици глоби, но че не може да даде точни цифри, тъй като процедурата на съпоставяне на сателитните снимки с данъчните декларации все още продължава в десетките подразделения на данъчните власти в целия град.

Оказва се, че дори установяването на това кой има басейн изисква доста време. При това местните жители като че ли съвсем не са се затичали да съдействат. Навсякъде в богатите квартали изглежда търговията със зелени капаци за басейн, някои от които с покритие, наподобяващо трева, върви много добре, в момент, когато атиняните се опитват да прикрият своите басейни.

Според представители на властите обаче има някои индикации, че средностатистическият грък е на тяхна страна. През 2009 година агенцията на Капелерис е получила 3500 сигнала за данъчни измамници. През 2010 година са постъпили 18 000. И преди всичко има увеличение на събираемостта на ДДС въпреки спада на продажбите в резултат на икономическата криза. Правителството прокара тази година малка планина от закони, включително нови нормативни актове, които отварят затворени професии, преструктурират държавни активи, които причиняват парични загуби, и реформират пенсионната система.

Пласковитис обаче твърди, че е необходимо да се направи повече. Правителството е на път да внесе в парламента нова поредица данъчни реформи, които предвиждат присъди до 20 години затвор за големите нарушители. Освен това Пласковитис би искал да бъде въведена арбитражна процедура, която да извади данъчните спорове от съда. Междувременно правителството реши да повери част от събирането на данъци на частни изпълнители.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.