БДЖ – последното убежище на комунизма. И Дянков наднича отзад

Работниците в БДЖ ще стачкуват. Синдикатите радостно пърхат. Това е последното им убежище – след като “Нефтохим – Бургас” и БТК станаха частни компании, а “Кремиковци” фалира, не останаха големи синдикални организации у нас. В частните фирми синдикати не виреят. Собствениците ги купуват и уволняват, решават проблема с морков и тояга.

Но БДЖ е още държавно и още работи като при комунизма – играе социална роля и държавата налива пари в пробита каца. И при сегашното уж дясно правителство БДЖ има т. нар. поръчка за обществена услуга – превози по линии, по които валковете пътуват празни за 10-ина души. Но държавата не ще да ги закрие, защото било социално и ще има недоволство. И сегашното уж дясно правителство с такива поръчки на БДЖ генерира годишна загуба от няколко десетки милиони. Това впрочем е всяка година от 20 години насам. Сега Дянков вика – давам 100 пари за обществената услуга. Ама поддържането на тия линии струва 150 пари. Е, затова БДЖ е в непрекъснат фалит. Накрая кой ще плати разликата? Що премиерът не се изцепи за БДЖ, както за цената на тока? Отделно от некомпетентно ръководство БДЖ произвежда загуби и в други дейности. Дължи милиони на т. нар. ЖП инфраструктура (нея я отделиха от БДЖ). Сега например извадили стари руски локомотиви по линиите на новите “Сименс”, щото икономисват от поддръжката им. А старите харчат повече гориво – за милиони повече годишно. Трупа се дълг към доставчика на гориво, но проблемът е решен…

Синдикатите обвиняват Световната банка. В момента се готви заем, да се закрепи БДЖ, но Световната банка иска реформи, оптимизиране, да няма загуба. А от популизъм правителството продължава да фалира БДЖ с поръчки , за които не плаща. Обяда кой ще го плати? Синдикатите си мислят, че ей така, ще натиснат правитеството с една стачка и то ще изтупа пари отнядъке, от Световната банка и т. н.

Така беше при комунизма. Държавата дотираше всичко. Куп производства работеха на загуба. Сегашното правителството е бетер комунизма – дори не ще да дотира, ами само заповядва на БДЖ – вози, аз не плащам. Дянков си трае за това положение. Сметката е по-голяма, а Дянков плаща по-малко. Докога ще съществува така БДЖ?

А синдикатите реват, че Световната банка искала съкращения. Не обвиняват правителството. Абе, тарикатска държава е България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.