Нова Зеландия – когато късметът ти обърне гръб

Земетресението в Нова Зеландия. Снимка: от тв екрана

В 12.51 ч. местно време във вторник земетресение порази втория по големина град в Нова Зеландия Крайстчърч и уби 98 души. Министър-председателят Джон Кий незабавно пристигна в 380-хилядния град и каза, че това може да се окаже „най-мрачният ден“ за неговата страна. По принцип събитията в Нова Зеландия не вълнуват международните медии.

Напоследък това се променя, след като от Южния остров идват поредица ужасяващи истории. Най-напред беше земетресението, което порази Крайстчърч през септември. Въпреки значителните разрушения нямаше жертви. Подобни чудеса обаче не станаха през ноември, когато експлозия в подземна въглищна мина в Южните Алпи, на срещуположната страна на острова, на който е разположен Крайстчърч, уби 29 души. На 22 февруари късметът обърна гръб на Крайстчърч.

Технически погледнато, последният трус беше по-слаб от този през септември (магнитуд 6,3 в сравнение със 7,1 тогава), но беше и по-близо до повърхността (5 км, а не 10) с епицентър на по-малко от 10 км от центъра на града – предишния път той беше на 30 км. Времето на труса също имаше ужасяващ ефект: земетресението през септември стана рано сутринта през уикенда, но този път улиците гъмжаха от работници в обедна почивка, купувачи, туристи и ученици.

Нова Зеландия е по-добре подготвена да посрещне подобен удар от която и да е бедна страна, например Хаити. Все пак този път материалните щети са значителни, да не говорим за човешките жертви. По-старите сгради от времето на колониализма в „най-английския“ град на Нова Зеландия понесоха основния удар на земетресението през септември. Инфраструктурата на града беше отслабена от тогавашното земетресение и последвалите вторични трусове и този път рухнаха много от по-новите сгради – както стана със заострения връх на знаменитата англиканска катедрала на Крайстчърч. Земетресението беше усетено надалеч, включително в Южните Алпи, където се срутиха големи отломъци от ледник. Тежко пострада пристанището Литълтън.

В самия Крайстчърч кметът Боб Паркър обяви извънредно положение, а летището беше затворено за всички полети освен хуманитарните. Според съобщенията една трета от града е останала без електричество, нанесени са сериозни щети на пътищата, водоснабдяването, канализацията и газовата инфраструктура. Службите за спешна помощ реагираха бързо, но изнемогваха заради огромните поражения. Центърът за оказване на помощ в градския парк „Хегли“ скоро беше изцяло запълнен.

През нощта, когато заваля дъжд, към Крайстчърч пътуваше допълнителен персонал, включително военен, а от Австралия през Тасманово море идваше екип от специалисти по издирване и спасяване. Сега е под въпрос дали градът ще може да се справи през септември и октомври с домакинството на Световното първенство по ръгби, което вероятно е най-голямото международно събитие, организирано някога в страната. Хотелите пострадаха тежко, а на главния стадион се прави оценка на щетите.

Новините за земетресението предизвикаха спадане на новозеландския долар и фондовата борса, а на извънредно правителствено заседание в столицата Уелингтън бяха одобрени специални мерки за покриване на разходите за възстановяването. На 26 ноември на коалиционното консервативно правителство на Кий предстоят избори. Миналата година правителството и в частност Кий бяха похвалени за справянето с бедствията през 2010 г., а обществената подкрепа за тях остава силна.

Но икономическата цена на това последно бедствие, прибавяща се към миналогодишната сметка и оценявана от новозеландската комисия за земетресенията на 3,5 милиарда новозеландски долара, със сигурност ще бъде болезнена. Новозеландците вече се борят с поскъпването на живота и увеличаването на безработицата. Силните политически позиции на правителството, които вече пострадаха от рецесията, може да зависят от дългосрочния ефект на това бедствие върху финансите на „кивитата“.

Сегашното земетресение отново открои коварните сеизмични условия в Нова Зеландия. Островите й, разположени на южния край на тихоокеанския „огнен пръстен“ и на мястото, където се срещат индоавстралийската и тихоокеанската плоча, са свикнали с периодичните тектонични разтърсвания. Но земетресенията там, макар и чести, обикновено са доста слаби.

А малобройното население на страната – едва 4 милиона души – означава, че сериозните поражения и жертви са рядкост. От 1931 г. никое земетресение не е убивало голям брой хора. Силното земетресение през септември по разломна линия, неизвестна преди това не сеизмолозите, беше удар. Крайстчърч може да бъде сполетян и от по-големи злини, тъй като вторични трусове, един от които беше с магнитуд 5, тормозят и ужасяват оцелелите.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.