И хърватите протестират на улицата

Божена Матиевич, Петра Маретич

Заплашена ли е Хърватия от вълна масови протести? Факт е, че ситуацията, свързана с Тихомир Пурда, вече мобилизира всички ветерани от войната, някои от които в борбата за правата си не отказват и от дрънкане на оръжие. Недоволството расте и сред селяните, сред професорите заради измененията в закона за висшето образование, огорчени са и гражданите. Ако към това се прибавят и все по-големият брой безработни и тези, които работят, но не получават заплати, както и плановете за ново поскъпване на храните и комуналните услуги, броят на хората, които тези дни може да се окажат на улицата с плакати в ръце, рязко нараства.

Първите два протеста вече са планирани. В събота на загребския площад „Бан Йосип Йелачич“ и в неделя в Сплит. И двата са организирани от пенсионирания генерал Желко Сачич заради „бездушното отношение“ на властите към ветераните. Интересно и ново при протестите в Хърватия е, че за пръв път заедно с ветераните на улиците ще излязат и Хърватското сдружение на синдикатите (ХСС) и някои селски сдружения, както и представители на работниците от някои фирми, които вече от месеци не получават заплати. Подкрепа за ветераните ще дойде да засвидетелства и певецът Марко Перкович Томпсън, който ще пее в Загреб.

„Отношението на правителството към ветераните Пурда и Марич е катастрофално и нехуманно. Но то е само метафора на отношението към всички ветерани. Затова на митинга ще поискаме оставките на министъра на правосъдието Бошнякович и на главния прокурор Баич, които са главните врагове на хърватските ветерани“, казва Сачич. Шефът на ХСС Озрен Матияшевич заявява, че на свикания митинг ще говори за разрушената икономика, загубата на работни места, хората, които работят, а не получават заплата, ненаказаните престъпления. Събирането на всички онеправдани обществени структури – селяни, работницици, ветерани – е най-доброто доказателство, че протестите са ни нужни, казва той.

„Казанът завря и само ме е страх да няма безредици и сблъсъци“, предупреждава Матияшевич и добавя, че всички лидери на синдикати ще се срещнат в сряда с премиера Косор, за да й предадат исканията си за предотвратяване на поскъпването на храните, защита на най-бедните и по-справедливо отношение към земеделците. „Разчитаме на споразумение. Ако не го постигнем, ще видим как ще действаме“, изтъква Матияшевич.

От друга страна обаче изявлението на шефа на Независимите хърватски синдикати Крешимир Север, че неговата организация не смята да участва в протестите, говори колко е възможно едно споразумение между синдикатите. „Факт е, че различни групи граждани имат сериозни причини за недоволство, но факт е и че у нас протестите стават масови само когато вече няма какво да се губи. Затова мисля, че и сега ще има различни поддръжници на протестите, но в тях няма да се включат много хора“, казва Север.

Социологът Зоран Маленица смята, че са назрели условия за по-големи и спонтанни митинги и народна съпротива. „Най-лошата ситуация ни чака след изборите в края на годината. Тогава няма да има пари за нищо и затова може да стане всичко. Такъв крах и колапс може да се предотврати, ако сега хората излязат масово на улиците и поискат предсрочни избори, и то преди лятото. Ще бъде обаче интересно да се наблюдава дали Хърватската демократична общност тези дни ще успее да задържи под контрол събитията, свързани с ветераните, защото ако те успеят да изведат на улиците 50 000 души, техният протест може да бъде фитил“, смята Маленица.

Социологът Жарко Пуховски е на мнение, че още няма условия за масово изразяване на недоволство, защото според него липсва онази необходима връзка между интелектуалния елит и най-бедните, най-застрашени слоеве на обществото. Все пак, като възможен детонатор за бунт в по-широки размери той посочва поведението на полицията. „Ако по време на някой по-малък протестен митинг полицията направи нещо необмислено и се нахвърли върху протестиращите, това може да отприщи по-остра и масова реакция на хората. Това е единствената възможност“, казва Пуховски.

Още отсега е ясно обаче, че властите от време на време ще трябва да се разправят и с действия като замерване на министри с яйца или петиции за сваляне на правителството, пускани по интернет.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.