Берлускони като Хитлер, Борисов като Мусолини…

Писателят и философ Умберто Еко сравни премиера Берлускони с Адолф Хитлер. В отговор на въпрос дали вижда нещо общо между него и диктатори като Мубарак и Кадафи, Умберто Еко каза: “Ако говоря от позицията на интелектуалец, мога да направя паралел с управлението на Хитлер, който идва на власт чрез свободни избори.”

Умберто Еко участва преди време в демонстрациите срещу Берлускони в Рим. У нас не знаят и никой не смята за важно да пише, но в Рим през месец има празници-протести против Берлускони. Народът на Рим излиза с плакати “Но Берлускони дей” и се весели…

У нас още не се е появил интелектуалец, който да се изкаже остро срещу премиера Борисов. Срама на т. нар. интелектуалци изми режисьорът Александър Морфов, който каза в интервю, че Борисов е “ниско интелигентен охранител, който по стечение на обстоятелствата е станал премиер” (виж тук).

Друг, който каза нещо подобно на Умберто Еко, беше историкът, специалист по най-нова обща история и специално по фашизма проф. Милен Семков. Той заяви: “Борисов ми напомня Бенито Мусолини” (виж тук).

В интерес на истината българският премиер далеч повече заслужава сравнение с диктатори като Мусолини и Хитлер от италианския премиер. Най-напред Берлускони е дългогодишен предприемач, мултимилионер, който развива успешно различни видове бизнес. И, въпреки че владее голяма част от медиите в Италия, всеки ден вестници и телевизии раздухват скандали около него без никаква жалост или страх.

У нас премиерът е бивш бодигард и пожарникар, чийто бизнес е далеч по-съмнителен от този на Берлускони. Медиите му пеят дитирамби като на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, а уж интелектуалци като Мартин Карбовски и Евгени Дайнов му прислужват. В повечето вестници Борисов е по правило на първа страница като баща на нацията, със снимка и важни послания.

Не слиза от сутрешните и вечерните емисии на телевизиите, а компрометиращи срещу него факти (като записите от разговорите му) се появяват само в 1-2 шоу програми и в интернет, който по стечение на обстоятелствата няма как да бъде забранен.

Борисов има всички белези на диктатор, завзел медиите, притиснал прокуратурата и цялата съдебна власт, създаващ страх у опонентите си. За разлика от него Берлускони постоянно е атакуван от прокуратурата и съда в Италия, без никаква милост.

Ако това, което се разбра за Борисов след неговите разговори с шефа на митницата, беше станало с Берлускони в Италия, той щеше да бъде разкъсан и от медии, и от съдебни власти. И вероятно вече нямаше да е премиер. Тук българското подобие на Мусолини и Хитлер се радва на медиен комфорт и мълчание от страна на прокуратурата.

Може би трябва да се замислим…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.