Саркози се опитва да спаси френската външна политика

Франс прес

Президентът Никола Саркози се опита в неделя даде импулс на френската външна политика, останала без глас пред лицето на арабските революции, като направи значителни промени в кабинета. Сред тях се открои принудителната оставка на досегашната външна министърка Мишел Алио-Мари.

„Някои арабски народи взимат съдбата в ръцете си и тези арабски революции поставят началото на една нова ера в нашите отношения с тези страни, с които ние сме толкова близки в исторически и географски план“, заяви Саркози, като определи тези революции като огромна промяна.

По време на радио-телевизионно обръщение френският президент обяви назначаването на Ален Жупе, досегашен министър на отбраната, на поста външен министър на мястото на Алио-Мари.

„Промените в арабските страни са исторически и ние не трябва да се страхуваме от тях. Тези промени носят в себе си една невероятна надежда, защото са извършени в името на ценности, които са ни най-скъпи – тези на човешките права и на демокрацията“, подчерта Саркози.

Алио-Мари заемаше поста на външен министър от средата на ноември. Тя в крайна сметка подаде оставка, след като привлече върху себе си почти всички критики срещу външната политика на Франция, обвинявана, че е пасивна спрямо движенията за освобождение на Тунис и на Египет.

„Въпреки че имам чувството, че не съм пропуснала нищо, аз реших да напусна поста си на министър на външните и европейските работи“, заяви Алио-Мари в писмо, което предаде вчера следобед на Никола Саркози.

Алио-Мари обаче беше натрупала грешки в преценката и гафове, като започнем от ваканцията й в края на 2010 г. в Тунис и стигнем до предложението за полицейско сътрудничество за режима на Бен Али, отправено на 11 януари, три дни преди тунизийският президент да бъде свален от власт.

Шейсет и пет годишният Ален Жупе вече беше шеф на френската дипломация в периода 1993-1995 г. Сега той е в позицията да бъде новата силна фигура в правителството на Франсоа Фийон. Някои коментатори използваха в неделя термина „вицепремиер“ или „спасител на външната политика“, когато говореха за него.

Саркози също така назначи сенатора и бившия министър Жерар Лонге за министър на отбраната и смени спорния си министър на вътрешните работи Брис Ортфьо със своя най-близък сътрудник Клод Геан. С приближаването на президентските избори през 2012 г. Геан е натоварен със задачата да спечели битката срещу престъпността и несигурността – главни теми на предизборната кампания.

До този момент 66-годишният Геан, който е бивш префект, беше главен секретар на френското президентство. Там той си беше създал и голяма база за действие в дипломатическата сфера и умножи повече или по-малко дискретните си мисии в Близкия изток и в Африка.

С изявлението си и с промените в кабинета, Саркози призна де факто, че френската дипломация беше загубила посока. В последните няколко дни анонимни дипломатически групи се изявиха в пресата, за да разкритикуват липсата на визия и на средства във френската външна политика, белязана от страха от промяната.

За Никола Саркози стана прекалено неотложно да вдигне летвата в момент, когато Франция е ротационен председател на Г-8 и на Г-20.

Социалистическата опозиция вчера обяви, че оттеглянето на Алио-Мари не решава външно-политическите промени на Франция и подчерта, че президентът също носи отговорности в тази насока. „Днес гласът на Франция вече не се чува. Френската дипломация е истинска катастрофа“, заяви лидерката на френските социалисти Мартин Обри.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.