Болните финанси на Европа

Ройтерс

Финансовите пазари и по-специално петролът без съмнение през новата седмица ще бъдат подвластни на Либия и на вълната от народни бунтове в Близкия изток и Северна Африка. Радикалната промяна в арабския свят обаче не е единствената въпросителна пред инвеститорите. Някой спомня ли си дълговата криза в еврозоната?

При сегашната доста крехка пазарна конюнктура и докато лидерите на еврозоната все още не могат да намерят постоянен механизъм за финансова помощ, може да не се наложи да чакаме дълго преди отново да започне неистова разпродажба на държавни облигации от страните от периферията на ЕС, каквато имаше миналата година.

Действително, макар и далеч от пика им миналата година, лихвените спредове между държавните облигации на страните от периферията на ЕС и лихвите на германските ценни книжа станаха по-голяма през февруари. При Италия разликата нарасна с около 50 базисни пункта, а при Испания – с 40.

Лихвите по португалските 5 и 10-годишни държавни облигации останаха над 7 % – равнища, при които по-рано Гърция и Ирландия бяха принудени да поискат спасителен финансов пакет.

Това подсказва, че поредица търгове на държавни облигации през новата седмица ще бъдат следени отблизо за сигналите, които ще дадат за доверието в европейските финанси.

Белгия, която е под известен натиск, продава на 28 февруари облигации с падеж през 2014, 2018 и 2021 година. Испания, която е потенциална гореща точка, е насрочила търг за четвъртък, а инвеститорите ще следят по-специално португалското обратно изкупуване в сряда за признаци на разпродажба на по-ниски цени. Вътрешността на Европа също ще продават държавни облигации. Холандия се явява на пазара във вторник, Германия – в сряда, а Франция – в четвъртък.

Това, което може да направи тези търгове по-важни за отбелязване от обикновено е, че стават в подготвителния период на специалната среща на върха на лидерите от еврозоната, насрочена за 11 март, на която се предполага, че ще се стигне до някакво споразумение как може да изглежда постоянният механизъм за управление на дългове.

Среща на десноцентристите от еврозоната в петък в Хелзинки, в която се очаква да участва и канцлерът Ангела Меркел, може да очертае някаква насока. Резултатите от общите избори в Ирландия и вероятните преговори за сформиране на коалиция също ще бъдат следени внимателно за сигнали за ангажимента за финансови икономии, които пое страната, получила помощ.

Увеличаващите се спредове подсказват, че инвеститорите стават малко нетърпеливи към европейскте лидери за това колко време ще им трябва, за да намерят стабилни решения на проблема. Инвеститорите очакват нещо конкретно.

„Отговорът на пазара ще зависи от това дали то е болкоуспокояващо или е лечение“, каза Дейвид Шарп, който отговаря за глобалната стратегия в JP Morgan Asset management.

Всички облози

Всички предишни предположения за представянето на финансовите активи претърпяха силен провал заради рязкото вдигане на цените на петрола, последвало протестите в Либия и несигурността за това колко далеч могат да се разпространят.

Събитията в Близкия изток и Северна Африка се движат с толкова бърза скорост и често с изненадващи поврати, че инвеститорите до голяма степен са принудени да не заемат силни позиции.

Това е една от причините, поради които акциите в света понесоха загуба през миналата седмица след забележителен предшестващ период през януари и началото на февруари.

Графиките сочат, че някои фондови пазари все още имат поле за спад преди да се измъкнат от линията на тренда, която са развили, след като стана ясно миналото лято, че Управлението за федерален резерв на САЩ ще увеличи ликвидността на пазара с количествено разхлабване.

Междувременно цената на петрола достигна равнища, които според анализаторите могат да започнат да засягат световната икономика, като спъват растежа. Има опасения, че това само ще ускори инфлацията и ще накара централните банките да затегнат мерките по-рано.

През 2008 година цените на петрола достигнаха 150 долара за барел. Малко след това световната икономика се срина, посочи главният икономист на HSBC Стивън Кинг.

„Тогава имаше и други проблеми, разбира се, като спукалия се жилищен пазар на САЩ, кризата с ценните книжа, фалита на Lehman Btothers, но въпреки това, събитията преди три години дават много доказателства, че съществените промени в цените на петрола са голяма новина за световната икономика.

Изглежда цена от 120 долара за барел е равнището, при което икономистите стават нервни. Според някои технически анализи е възможна цена от 160 долара за барел. Това поне ще бъде подсъзнателно в умовете на инвеститорите, когато внимателно проучват останалите събития през новата седмица.

Те включват заседания, посветени на лихвените равнища в Европейската централна банка, в Австралия, Канада, Мексико и Бразилия, а председателят на управлението за федерален резерв Бен Бърнанке посети Конгреса за редовното си изявление, което прави на всеки шест месеца.

От фронтовата линия на данните пък се очакват сведенията за световното производство и услугите, за инфлацията в еврозоната и за месечния брой на безработните в САЩ. Така че не всичко е Либия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.