Защо един пиян моден дизайнер разтърси света

В България много не се интересуват какво става по света. Бойковизмите и Сидеров са достатъчни на средния българин. А световните медии в момента  се занимават със скандал, който може да бъде поучителен за него.

Модният дизайнер Джон Галиано пиян като кирка в парижко гей заведение, наприказвал някакви глупости на случайни хора от съседната маса. Някой от тях извадил джиесема си и го заснел да казва:

“Аз обичам Хитлер… Хора като вас щяха да бъдат мъртви днес… Вашите майки, прадядовци, щяха да бъдат шибано обгазени, шибано мъртви…”

В отговор на репликите се чува смях, така, както се смеят на пиян човек, който говори смешни работи. Женски глас го пита “Ама какъв е проблемът?”, а Галиано отговаря – “С теб? Ти си грозна”, а в отговор на въпроса откъде е, той отговаря “От твоя задник” (виж видео и тук в YouTube, където обаче го трият за авторски права).

Дотук всичко смешно, ама двойката мъж и жена, които са стояли на съседната маса, подали оплакване в полицията за антисемитски обиди, тя арестувала Галиано, а модна къща “Диор”, за която той прави дрехи за 700 млн. евро годишно, го уволни.

Първи урок за средния българин – чувствителността към темата антисемитизъм по света е много голяма, и може да бъдеш осъден за такива пиянски закачки (също и само като кажеш думата “негър”). Докато у нас сидеровистите се развяват по медиите и се издават в книги, без някой да им предявява обвинения.

Галиано и адвокатът му възразяват, че няма антисемитски реплики. Няколко свидетели наоколо също казват, че не са чули такива. Самият Галиано е хомосексуалист, а хомосексуалистите са третирани наравно с евреите и циганите от Хитлер, и са унищожавани в лагерите.

И пиянските му приказки със заплетен език в гей заведение може да се тълкуват като черен хумор, самоподигравка, подигравка с посетителите в това заведение. Но засегнатите настояват, че той нагрубил жената с думите „Мръсна еврейка, трябва да умреш“.

Не е ясно дали наистина го е казал или някой иска да изкара пари от него. И си служи с антисемитизма в случая. А целият цивилизован свят настръхва, като чуе за антисемитизъм или за всякаква дискриминация по етнически и полов признак. У нас още не се вълнуват толкова… Даже “умереният антисемитизъм” се смята за нещо правилно.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.