Шести американски флот дебне край Либия

Западът съсредоточава военни кораби и самолети край бреговете на Либия, но официално никой не желае военна намеса. В близките часове в базата на НАТО в Суда на о-в Крит пристигат 400-500 американски морски пехотинци в пълно бойно снаряжение, а в следващите дни се очаква да акостира хеликоптероносач с възможности за прехвърляне по въздух на командоси в „горещи“ райони.

Американските планове за предислоциране на сили в Средиземно море и прехвърлянето им в Либия съвпадат с разполагането на антитерористичната средиземноморска група край бреговете на Либия. Наред с това зачестяват и полетите от намиращия се в район американски самолетоносач, който има готовност да се намеси от базата в Суда. Лондон е включил във военните си планове и прехвърляне на изтребители в британската база в Акротири на о-в Кипър, което създава главоболия на правителството в Никозия.

Дипломати тълкуват действията на американците за изпращането на сили в Суда и в района като опит на Вашингтон да постигне две цели: първата е да притисне режима на Кадафи, за да спре бомбардировките над противниците си и да се оттегли от власт, от една страна, и да окаже натиск върху западните съюзници да се съгласят с приемането на военни мерки в рамките на реализацията на първоначалната резолюция на Съвета за сигурност на ООН срещу Либия, а именно за създаване на зона, забранена за полети и за оказване на военна подкрепа на мисиите с хуманитарен характер, от друга, втората цел е адресирана към САЩ, за да може правителството на Обама с „динамично присъствие и проява на решителност“ да отблъсне острите критики от страна на противниците и медиите за това, че не е предвидило, нито пък е повлияло на събитията в Северна Африка.

За пристигането на тези сили в Суда американците са уведомили вече Атина и НАТО, без да съобщават точните си планове и да дават информация за намеренията и сроковете. Може би това ще е тема на разговорите, които ще води днес в Атина помощник-държавният секретар на САЩ Филип Гордън. Това е първият американски високопоставен представител, който пристига в района след бунтовете. Дипломати и военни казаха, че разполагането на сили в района е в конвенционалните валидни рамки.

Междувременно в открито море край Либия са разположени около 20 бойни кораба – два американски, два британски, пет италиански, три германски, четири турски и по един холандски, френски, испански и гръцки. Няколко плавателни съда вече пътуват или са в процес на готовност. Такива са два гръцки кораба в Суда. От американската военновъздушна база в Суда американският самолет RC-135 ежедневно извършва разузнавателни полети в района.

На фона на тази военна активност петрол се изнася и с гръцки танкери. Два гръцки танкера, натоварени с 1,2 млн. барела суров петрол, вчера отплаваха от либийско пристанище. Представител на гръцката корабоплавателна компания заяви, че танкерите плават към Италия. Източници от морския флот заявили, че де факто пратките със суров петрол от Либия са спрени заради спадналото производство и лошото време.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.