Маска с хума ще връща красотата на Тадж Махал

Тадж Махал е построен преди 350 години. Индийските власти ще връщат първоначалното му великолепие като му направят козметична маска от хума. Снимка: Ройтерс

Какво да се предприеме, когато един от световните символи на красотата и любовта започва да потъмнява от атмосферните условия и да остарява? Трябва да му се направи козметична почистваща маска с хума, поне според индийската парламентарна комисия, разследваща състоянието на най-известния монумент в страната – Тадж Махал.

През миналата седмица комисията докладва, че замърсяването – основно под формата на прах и отработените газове от автомобилите – бавно променят цвета на Тадж. „Отлагането на мръсотията върху сияйно белия мрамор на Тадж Махал придава жълтеникав отенък на бялата повърхност,” констатира докладът.

И в миналото монументът е бил обработван заради замърсяване, включително срещу прахта от въглища. През 90-те години на миналия век Върховният съд принуди близката рафинерия да намали емисиите серен диоксид и азотен окис преди те да разядат архитектурното чудо, построено преди 350 години от императора Шах Джахан като мавзолей в памет на любимата му жена. Но Агра, подобно на градовете в цяла Индия, претърпява бум в строителството и в броя на автомобилите по улиците, което създаде нови заплахи за Тадж Махал. Предприетите през последното десетилетие мерки, които ограничиха достъпа на колите и автобусите в радиус от една миля около забележителността имаха само частичен успех. Въздухът в бързо разрастващите се градове като Агра е толкова мръсен, че зоните, забранени за превозни средства, стават почти безсмислени.

Парламентарният доклад предлага на сградата да се направи специална обработка с хума, за да се възроди отново красотата й. В него се каза:. „За да се възвърне първоначалното великолепие на Тадж Махал, като средство за консервация трябва да се приложи третиране с козметична хума, която е антикорозионна и антиабразивна и ще помогне да се отстранят увеличаващите се наноси.”

Тадж Махал и слънчевото затъмнение едва се виждат в замърсения въздух на индийския град Агра на 19 март т.г. Снимка: Ройтерс

Но конгресменът Мета, насочил усилията си повече от две десетилетия срещу замърсяването около Тадж Махал и по протежение на свещената река Ганг, казва, че като се третират симптомите се пропуска целта. „Много е тъжно,” казва той. „Трябва да положим повече усилия, за да спрем замърсяването, а не да премахваме последиците от него. Индия трябва да се гордее с архитектурното си наследство, а не да насърчава разцвета на индустрията и господството на материализма. Алчността убива нашите паметници и нашата история. Ако културното наследство не бъде защитено, Индия ще загуби много.”

Анумита Ройчаудхури, ръководител на програмата срещу замърсяването на въздуха в Центъра за наука и околна среда (изследователска група, базирана в Делхи) казва, че решенито на въпроса зависи от това, доколко индийците ценят и наследството, и себе си. „Това е проблем, който засяга монумента, но и общественото здраве,” казва тя. Организацията й следи повече от 90 града в Индия и в 57% от тях е констатирала „критични” нива на частици във въздуха, които застрашават здравето на хората. „Тадж може да стане онази гореща тема, която да привлече вниманието върху проблема със замърсяването, но за решаването му са необходими мерки, които засягат целия град и цялата държава,” казва Ройчаудхури.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.