Предтеча – след 80-годишнината на Михаил Горбачов

Михаил Горбачов. Снимка: личен сайт

Под заглавие „Предтеча“ вестник „Новие известия“ пише, че той е вървял стремително по всички стъпала на партийно-държавната стълба и лично се е убедил, че всичките те са прогнили. Той не искаше революция и искрено се надяваше, че системата може да бъде преустроена. И затова имаше много евфемизми: зараждащата се свобода на словото се наричаше гласност, многопартийността – плурализъм на мненията, а опитът за реформа в икономиката с акцент на машиностроенето – ускорение.

Според вестника повечето хора от тогавашното обкръжение на Горбачов не са изпитвали неговия ентусиазъм от промените. Интелигенцията го подкрепяше, но след пролятата кръв във Вилнюс и Тбилиси се извърна от него, пише вестникът и припомня популярното съждение, че единственият президент на СССР бе повече обичан на Запад, отколкото в родната си страна. Това, че у дома той искаше по-радикални и по-бързи промени, не се харесваше на мнозина, защото в Русия „тъгата по силната ръка е неизличима, подобно на желанието да получиш всичко веднага“, констатира „Новие известия“.

Но Горбачов извади страната от летаргичния сън, който реално я заплашваше с клинична, а след това и истинска смърт. Тя оцеля, макар и да се раздроби на няколко държави, защото той зададе вектора на движение. Бавно или бързо, със завои наляво или надясно, но в каква посока трябва да се върви вече бе ясно. Даже и на тези, които не признават на Горбачов никакви заслуги. „Той беше предтеча, а славата се падна на последователите“, заключава „Новие известия“.

„Независимая газета“ съобщава, че Михаил Горбачов ще отбележи своя юбилей в семеен кръг в Москва, но по-късно ще има по-голямо честване в Лондон. Той ще приема поздравления при откриването на историческа конференция, посветена на 80-годишнината на руския политик, и на церемонията по връчването му на ново отличие за приноса му за развитието на съвременната цивилизация .

Михаил Горбачов е наричан човек, който промени света. Именно горбачовската „перестройка“ и „гласност“ предопределиха всички по-нататъшни промени, включително и в отношенията на Русия със Запада, пише „Независимая газета“.

„Комсомолская правда“ съобщава, че сред множеството поздравителни телеграми, които бившият президент на СССР е получил през последните дни, е и послание от експрезидента на САЩ Джордж Буш-старши, който самият навърши 90 години. От висотата на своята възраст американският политик отбелязва, че „80 години съвсем не са страшни, а в случая с Горбачов за старост въобще не може и да става дума“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.