Примката около монархията в Саудитска Арабия

Лента.ру

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

При внимателно вглеждане в политическата карта на Близкия изток се набива на очи, че страните, където имаше и или продължават антиправителствените прояви, постепенно очертават една своеобразна примка. Египет, Йордания, Ирак, Иран, Бахрейн, Оман и Йемен като пръстен окръжават главната страна от региона – Саудитска Арабия. В Рияд и другите градове на кралството засега всичко е спокойно. По улиците няма многохилядни манифестации, никой не смъква портретите на членовете на управляващото семейство, а вездесъщата „Ал Джазира“ не проявява особен интерес към Саудитска Арабия. Обаче примката, затягаща се около кралството, бе забелязана не само от ехидните журналисти, но и от управляващата върхушка на страната. При което в Рияд гледат на потенциалните заплахи съвсем сериозно и за това има всички основания.

Първо, американците, независимо от настояванията на саудитите, изоставиха Мубарак, без да му дадат шанс „да се оттегли с чест“. Като при това стабилността на египетския режим беше критично важна както за Вашингтон, така и за Рияд. Второ, масовите протестни акции започнаха не само в относително бедните страни на Близкия изток, но и в Оман и Бахрейн, които са умалени копия на Саудитска Арабия. Трето, последните събития показаха, че никой няма абсолютен имунитет. Отношенията със Запада, религиозността на обществото, равнището на БВП, потенциалът на репресивния апарат и даже жестокостта на режима не са от значение. Вълнения могат да започнат където и да било и когато и да било.

Властите в Саудитска Арабия разбират това не по-зле от другите и вече започнаха да въвеждат превантивни мерки. Министърът на вътрешните работи принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд събра на 16 февруари в Рияд група видни чуждестранни експерти и журналисти с цел да ги убеди в стабилността на кралството. Смешното е това, че впоследствие неговата реч бе повторена дума по дума от притиснатия до стената Муамар Кадафи. „Ние не сме Египет и Тунис. Ние имаме съвършено различна система, която гражданите не подлагат на съмнение“, каза 88-годишният принц, като добави, че това прави Саудитска Арабия неуязвима за революции.

Но неговата увереност не се споделя от всички. Завръщайки се от тримесечно лечение в чужбина на 23 февруари, 87-годишният крал Абдула подписа за всеки случай декрет за отпускането на 37 милиарда долара за финансирането на различни социални програми за поданиците. Разбира се това бе разумна стъпка, но нейната ефективност е доста съмнителна. Колегата на Абдула – кралят на Бахрейн Хамад бен Иса ал Халифа – също раздаде на разбунтувалите се негови поданици по две и отгоре хиляди долара, но резултатът беше нулев: демонстрациите в Манама продължават до ден-днешен. Мубарак и Кадафи също се опитаха по едно време да подкупят съгражданите си, но не постигнаха видим успех.

За това какви мерки действително биха могли да попречат на разпространяването на вълненията в Саудитска Арабия писа доста смислено в „Ню Йорк таймс“ 56-годишният принц Уалид бен Талал ибн Абдул Азиз Ал Сауд. По думите му вятърът на промените не може да бъде спрян само с торба пари, а трябва да бъде преодолян разривът между властите и народа. „Политическата система трябва да бъде отворена за участието на повече обикновени хора, трябва да се повиши отговорността на властите, да се даде на жените и младите повече възможност да се изказват по наболели проблеми“ писа принцът, който е преуспяващ бизнесмен, но не влиза в кръга на лицата, които вземат политическите решения.

Загрижеността на принца милиардер е напълно разбираема. В страните, където вече победиха революциите, новите власти лишиха членовете на управлявалите фамилии от всички богатства вътре в страната, а страните в чужбина шумно замразяват техни банкови сметки и имоти. Принцът има свои интереси и не бива да го съдим за това. Но истински важно е обстоятелството, че Саудитска Арабия е главният петролен резервоар на света, който съдържа една четвърт от световните запаси от тази суровина. Това е много сериозен фактор.

Ако размириците в Либия (2 процента от глобалните доставки) повишиха цената на петрола с 10 на сто, какво ще стане в случай на нередовни доставки от Саудитска арабия е трудно да си представим. Ситуацията може да бъде сравнена с кризата от 1973 г., когато заради спирането на доставките от Персийския залив цената на горивото скочи четири пъти.

Саудитска Арабия, която е важен съюзник на САЩ в региона, е същевременно разсадник на идеите на радикалния ислям. За разлика от състоянието на младите хора в другите арабски страни саудитските власти добре осигуряват младежите, които не желаят да работят. Официалното вероизповедание на кралството е салафизмът. Това е „чистият ислям“, сиреч „уахабизмът“. Многочислени и съвършено официални учебни заведения проповядват това направление на исляма и буквално захранват безделната младеж, за да отиде на заколение. Мнозинството от организаторите на терористичните нападения от 11 септември 2001 г. бяха именно от тази група хора – както терорист „номер едно“ Осама бин Ладен.

Засега проповедниците на идеите за прочистване на света от „западното безбожие“ във всичките му прояви, са укротявани за сметка на петролните богатства и чрез насочване на разрушителната енергия навън. Но ако в страната започнат вълнения, те много трудно ще бъдат удържани. Поради липсата на политически партии (те са официално забранени) в Саудитска Арабия именно ислямистите имат всички шансове да установят свой режим.

При действената подкрепа на САЩ Саудитска Арабия от десетилетия култивира система за „контролируем екстремизъм“, който се представя като стабилност. Западът получаваше петрол и инвестиции, а изпращаше в замяна оръжие и предмети на лукса. При това Вашингтон и европейските столици напълно си затваряха очите пред онова, което се случваше в кралството.

Но както показа опитът с другите арабски страни, даже и най-стабилната система, построена на авторитаризъм, рано или късно достига своя край. Ако вътрешната политика на Саудитска Арабия не се измени съществено, то разплатата за годините лицемерие и страх ще бъде жестока – както за управляващия режим, така и за целия свят. И малцина се съмняват, че този момент на разплата ще настъпи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.