Вероятна ли е военна интервенция в Либия?

Ройтерс

Западните сили разполагат с достатъчно военни ресурси, ако искат да свалят Муамар Кадафи, но откритите действия са малко вероятни освен ако размириците в Либия не се влошат драстично. Въпреки призивите за въвеждане на зона, забранена за полети, за да се предотвратят въздушните нападения на либийските ВВС срещу цивилни и да се избегне задълбочаващата се бежанска криза, западните лидери изглежда се надяват, че увеличаващото се политическо влияние, повечето признаци на сила и предложения към бунтовниците за помощ ще бъдат достатъчни.

Пречките пред евентуална интервенция не са толкова военни, колкото политически и изискват мандат на ООН, който според много анализатори е малко вероятен, освен ако обстановката в Либия, където според изчисленията са загинали най-малко 2000 души, не се влоши съществено. Според военни анализатори би било сравнително лесно Вашингтон и съюзниците му да засилят операциите срещу Либия с военния капацитет, с който разполагат в региона.

В италианското пристанище Неапол, което е на 900 км от Триполи по море, е разположен шести американски флот, а НАТО има постоянно патрулиращ специален отряд за борба с тероризма в Средиземно море. Въпреки че в момента САЩ не разполагат със самолетоносач в региона, заедно с НАТО могат да използват редица въздушни бази в Европа, включително в Италия, Кипър и Малта, както и голяма военноморска база в Португалия. НАТО теоретично има капацитет да разположи за кратък срок сухопътни части с численост 25 000 души.

„Способността за извършване на подобни операции не се поставя под въпрос“, заяви Шашанк Джоши от лондонския Кралски институт обединените въоръжени сили. „В сравнение примерно с Ирак, тук става дума за много специфичен район и огромни ресурси“, обясни той. „Средиземно море е идеална платформа – южната точка на Европа по същество служи като огромен самолетоносач, така че в това отношение нещата са логично лесни“, каза той и допълни, че либийската въздушна отбрана е неефикасна.

Но европейските и американските лидери въобще не са настроени да се намесват в конфликт след проблемните и изтощителни операции в Афганистан и Ирак. „Те отчаяно избягват да попаднат в такава ситуация, освен ако в противен случай резултатът няма да бъде още по-големи убийства“, отбеляза Джоши.

Дори и тогава, всяко пряко действие вероятно ще включва малка групи от държави, а не 28-те страни членки на НАТО, смятат анализатори от натовския Колеж по отбрана в Рим. Генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен заяви, че разглеждайки всички варианти, военната интервенция, включително създаването на зона, забранена за полети, ще имат нужда от подкрепата на ООН.

„От правна гледна точка има ограничения“, заяви Флоранс Гауб от натовския Колеж по отбрана. „Освен самоотбраната, всяко действие на НАТО трябва да получи мандат от ООН, а ООН може да предостави такъв мандат само ако Либия се превърне в заплаха за международния мир и стабилност, а на този етап случаят не е такъв“, изтъкна той. „Свидетели сме на драстични действия от страна на правителството срещу народа, но това не е етническо прочистване, не е и геноцид“, каза той.

Дъглас Бари от лондонския Международен институт за стратегически изследвания заяви, че зона, забранена за полети, носи много по-малко рискове за западните сили отколкото интервенция по суша, въпреки че според него това е „е постижима, но не обезателно вероятна“ стъпка. Джоши е на мнение, че страни като Русия, Китай и Индия вероятно няма да подкрепят ООН за такава зона, която според американската армия не само ще спре полетите, но и ще унищожи отбраната по суша.

Най-вероятният бъдещ сценарий ще бъде увеличаване на откритата и скрита подкрепа за групировките, обявили се против Кадафи. Тя може да включва помощ от западното разузнаване, включително доставянето на оборудване за комуникации и вероятно оръжия. „На по-високо ниво, тази помощ може да включва разузнавателни полети по крайбрежието, прекъсване на комуникациите на Кадафи и предаването на информация за движението на правителствените сили,“ заяви Гауб. „Всъщност ще бъда много изненадан ако чужди разузнавателни служби вече не действат в източна Либия, установявайки контакти с бунтовническите групи“, изтъкна той.

Вероятни са и действията за демонстрация на сила – като решението, взето в в понеделник, военноморски сили на САЩ да се придвижат към Либия. „Може да видите група от самолетоносачи, които очевидно демонстрират сила или може би повече открити мисии по брега с бойни самолети, които да накарат Кадафи да помисли добре“, каза Джоши. Въпреки това, докато разработват резервни планове, западните сили главно се надяват, че проблемът просто ще изчезне, каза Гауб.

Много хора в Европа се надяват на първата опция – че през следващите няколко дни Кадафи ще реши да се оттегли. „Ако положението наистина много се влоши, ще има бежански вълни в огромни размери, Либия ще се превърне в заплаха за стабилността и световния мир и ще имаме много повече пространство за маневри…все още обаче има надежди, че нещата ще се уталожат без да трябва да се намесват наши хора“, заяви Гауб.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.