Звезден развод по румънски

Асошиейтед прес

Милионерът и красавицата. Снимка: майайдъл

Сватбата бе гледана по телевизията от 2,5 милиона души. Бракът премина под лупата на медиите. Сега, почти пет години по-късно, Румъния отново е приковала поглед върху развода на най-известната двойка в страната.

Това е приказка за Пепеляшка с материалистичен завършек. Красавицата с очи на кошута от бедно, проблемно семейство от североизточната част на страната се омъжва за предан, богат и самотен мъж с добри връзки в обществото. Но след това се поддава на капаните на модерния начин на живот.

„Разводът на годината“ даде на румънците ново забавление в дните на отминаващата зима и разтуха от икономическите трудности и непрекъснатите корупционни скандали.

Новинарските канали превключиха от отразяването на политическите вражди към протичането на раздялата с предавания на живо от семейното огнище. Междувременно друга камера следи съдебното решение за временно попечителство над четиригодишната дъщеря на двойката.

Нацията ахна в сряда вечерта, когато 23-годишната Моника Колумбяну бе изгонена от букурещкия апартамент на съпруга й – 53-годишния Иринел Колумбяну. През последните дни гадателки, дизайнер на обувки и дори политици дадоха в ефир мнението си относно грижите за детето и разпределиха вината за раздялата.

„Разводът е като футболен мач за нас – беден срещу богат, висок срещу нисък, мъжете срещу жените, традиционните срещу модерните семейства“, каза 36-годишната Алина Матиш, която е с висше образование, докато пазаруваше в трансилванския град Клуж.

Двойката се обсъжда в автобусите, в офисите и в домовете на хората. Обществената симпатия е насочена към Иринел, който е възприеман като измамен от търсачката на богатство Моника. Матиш казва, че й е неудобно да признае, но самата тя също е заинтригувана от историята.

Нещата днес са много различни от юли 2006 г., когато 19-годишната гимназистка Моника Габор – значително по-висока, по-хубава и по-бедна от бъдещия си съпруг, се запозна с 49-годишния внимателен ерген, милионер, син на бивш високопоставен търговски представител от комунистическо време, който е натрупал милиони от телекомуникации след рухването на комунизма през 1989 г.

Медиите полудяха, когато Моника постигна посткомунистическата мечта с предложението на Иринел за брак, пари и известност. Брачната церемония бе предавана на живо и достигна кулминацията си с показването на положителния тест за бременност на Моника.

Телевизионното риалити шоу продължи да документира невероятната, но странно привлекателна двойка. Всяко пазаруване, всеки урок по готвене и всяка свада се представяха на жадната за подробности публика.

Брачното щастие обаче скоро се превърна в досадно ежедневие. Моника се премести от луксозната вила, в която живееше със съпруга си, преди три години, казвайки че е твърде далече от столицата. Имаше информация за изневери и от двете страни, кулминирали в скандална забежка на Колумбяну с две силиконови блондинки стриптизьорки. Двете красавици естествено заснеха свой специален епизод на сагата и отидоха при медиите.

Моника напусна Румъния през 2010 г. в опит да повтори своя медиен успех в САЩ, но в крайна сметка миналата седмица подаде молба за развод и попечителство над четиригодишната си дъщеря.

Иринел пък получи временно попечителство над детето заради това, че в момента Моника живее в САЩ. Той отказа да говори пред Асошиейтед прес заради продължаващото дело по развода и медийното внимание.

Румънците смятат, че разводът е неизбежен. „Разводът бе предвидим още в момента, в който се ожениха. Тази лудост е перфектна за румънците, страна, в която шпионирането през ключалката е национален спорт“, каза Алина Матиш.

Допускането на камерите до личния им живот е нещо, за което Иринел казва, че днес съжалява. „Ще ми се да бях по-твърд за това доколко медиите да обръщат внимание на Моника“, заяви Иринел в телевизионно предаване. „Медиите отровиха нашата връзка“, смята той.

Евродепутатът Джиджи Бекали обаче не е на това мнение. „Не медиите им навредиха, а височината – 185 см на 160 см, както и възрастта – 53 на 23“, каза Бекали.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.