Какво стана с акциите Цветанови? Защо бандитите са на свобода?

Вчера съдът оправда бившия военен министър Цонев по трето обвинение. Съдът ли е лош или полицаите Цветанови нещо не са направили както трябва? Да припомним – Цонев беше арестуван, щото един следовател издаде на ченгетата, че му предлагат подкуп за разследването срещу него. Последва акция, СРС-та, тинтири-минтири. Бившият министър го накараха да коленичи с пистолет към главата и го показваха по телевизията. И сега го оправдават… Ченгетата се оказват толкова тъпи, че и като им издаде човек нещо, не могат да съберат доказателства като хората. Ако питаш Цветанов сигурно съдът е крив…

Една от най-големите надежди, свързани с това правителство, беше борбата с престъпността. Премиерът Борисов и вицето му Цветанов започнаха с шумни акции, но днес, ако се направи равносметка, нищо съществено не са направили.

Най-успешната акция – „Наглите” – групата, която се занимаваше с отвличания, се оказа, че не е заслуга на енергичните действия на сегашното ръководство на МВР. Просто един от престъпниците изпял останалите пред полицията. И благодарение на неговите показания са разкрити и арестувани всички, намерени са закопани трупове и т. н. Но някак ефектно Цветанов си приписа заслугата за тази успешна акция.

Излишно е да се припомнят всички шумни акции на Цветанов. Полицаите набиха майка и дъщеря в дома им в Кърджали и …нищо. Министърът ги оправда. Арестуваха данъчна от Русе, плюс баща бизнесмен и дъщеря му от Варна и обявиха, че това е някаква страшна престъпна група извършила измами за 250 млн. лева. Е, де ги тия пари? Да се чу нещо някой да е осъден, да е доказано? Не, ама иначе звучеше страхотно – акция „Всичко коз”… Ами акция „Килърите”, Сумиста? Какво стана?

Акции като телевизионни сериали, сред които върхът е епизодът „Октопод”. Коварното е, че с тази акция Цветанов и Борисов хвърлиха прах в очите на хората – ето, на, обезглавихме мафията. Сега Алексей Петров май ще се измъкне като бившия министър Цонев. А само това ли е мафията?

Какво стана с други  добре известни мафиоти на прехода? Какво стана с т. нар. олигарси? Някой нещо разследва ли Васил Божков – ако не за друго, поне за колекцията му от антики? Разследва ли Ковачки, който беше задържан по време на предишното правителство и му поискаха рекордна гаранция от 300 000 лв.? Никой сега дори не му обръща внимание. Какво стана с т. нар. групировка ТИМ, която германският журналист Юрген Рот нарича най-опасната мафиотска групировка в България?

При сегашното правителство се чувстват добре и Маргините, и Златко Баретата, и Маджо и т. н. Дори малкият Маргин успя да избяга още докато имаше мярка от съда. Очевидно него никой не го е подслушвал…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.