Германия под бремето на имигрантите

Франс прес

Присъщ ли е ислямът за Германия? „Не“, заяви новият министър на вътрешните работи в речта при встъпването си в длъжност, възкресявайки ожесточена на моменти полемика в страната, в която живеят близо четири милиона мюсюлмани. Едва назначен, Ханс-Петер Фридрих, член на Християнсоциалния съюз (баварския съюзник на консерваторите от Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел) заяви: „Нищо в историята не показва, че ислямът е част от Германия“.

Само че в интервю, излъчено в събота от арабската телевизия „Ал Джазира“, според германски медии президентът Кристиан Вулф (ХДС) повторил онова, което каза на националния празник на 3 октомври: „Ислямът е част от Германия“. Засега г-жа Меркел запазва мълчание по въпроса. Говорителят й Щефен Зайберт обаче се опита в петък да омаловажи противоречието между тези две изявления.

„С времето ислямът стана част от Германия“, подчерта той и припомни, че страната с юдейско-християнска традиция, повлияна от Просвещението през ХVIII век, е цел на масова имиграция – основно мюсюлманска – от 60-те години на миналия век. И наистина в Германия, която има 82 милиона население, днес живеят между 3,8 и 4,3 милиона души с мюсюлманско вероизповедание. 45 процента от тях имат германско гражданство. Най-голяма е турската общност, която наброява 2,5 милиона.

Както повечето европейски страни Германия, в която 30 процента от хората са католици и още толкова – протестанти, е изправена пред сложния проблем за приобщаването на това население. Според проучване, публикувано в седмичника „Цайт“ през декември, двама от петима германци се чувстват застрашени от исляма – по-голям дял, отколкото при французите, холандците, датчаните или португалците.

Миналото лято антиислямски памфлет на кадър с висок ранг на германската централна банка Тило Сарацин отприщи колосална полемика и се оказа бестселър при есеистичната литература по Коледа. Авторът – бивш висш представител на Социалдемократическата партия от града-провинция Берлин, станал милионер благодарение на книгата си, твърди в нея, че Германия е деградирала под бремето на имигрантите мюсюлмани.

След като млад косовар, мотивиран, както твърди, от ислямизма, бе обвинен в убийството на двама американски войници миналата седмица във Франкфурт, изявленията на новия вътрешен министър предизвикаха възмущение както в редовете на опозицията, така и сред членове на правителството и сред мюсюлманите в Германия.

„Разбира се, че ислямът е част от Германия“, заяви министърът на правосъдието Сабине Лойтхойcер-Шнаренбергер, член на Свободната демократическа партия-либерали – малкия партньор в управляващата коалиция. Социалдемократът Дитер Вифелшпюц, отговарящ за вътрешната политика, определи думите на Фридрих като „глупост“, а шефът на парламентарната група на „Зелените“ Ренате Кунаст го упрекна в „дебелашко поведение“.

„Това е плесница за мюсюлманите“, отбеляза председателката на Либерално-ислямския съюз Ламия Кадор във всекидневника „Берлинер цайтунг“. „Канцлерката трябва да каже дали мюсюлманите са част от Германия или не“, изтъкна на свой ред Али Кизилкая, председател на германския мюсюлмански съвет пред най-четения в Германия в. „Билд“. През октомври Ангела Меркел заяви, че мултикултурният модел, в който съжителстват хармонично различни култури, е претърпял пълен провал в Германия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.