Тексас иска независимост

Пред сградата на Конгреса в столицата на Тексас – Остин – се проведе демонстрация с искане за независимост на щата. Според организаторите на събитието, Тексаското националистическо движение, причината е нарастващият държавен дълг на САЩ. Идеята на движението е била по този начин да се отбележи Денят на независимостта на Тексас.

Малка, но ентусиазирана група от тексасци се събра, въпреки мразовитото време, отбелязва Асошиейтед прес. Според агенцията в демонстрацията са участвали както привърженици на републиканците, така и на демократите. Гневът им бил насочен към двете най-големи партии в САЩ заради неспособността на политиците да овладеят държавния дълг и да се справят с федералното управление на Тексас.

„Тексас може да се погрижи по-добре за себе си отколкото Вашингтон“, заяви Лорън Савидж, заместник-председател на движението „Република Тексас“. „Тук сме, за да привлечем вниманието на законодателната власт към възможността за отделяне, което да изцери болките на Америка“, допълва Савидж.

Активистите настояват да се изготви закон, който да позволи на Тексас да гласува за обявяването на своята независимост. Те са недоволни от „непоносимите данъци“ и „незачетените гласове“.

„Тази работа се готви вече 85 години“, твърди Кари Уайз, член на движението. Според националистите лидерите на щата само говорят като консерватори, а всъщност са големи поддръжници на правителството. Те дори обвиняват губернатора от Републиканската партия Рик Пери, че е измамник, който не е оправдал надеждите им.

Преизбраният през 2010 г. за втори мандат губернатор заяви през пролетта на 2004 г., че не да изключва отделянето на Тексас от САЩ. Активистите на движението допълват, че трябва да се потърси отговорност от администрацията на президента и че като цяло политиците са покварени от власт.

„Република Тексас“ възнамерява да създаде комитет, който да преразгледа всеки закон, предполжен от щатските власти, за да се определи дали не е в разрез с конституцията.

Република Тексас е държава в Северна Америка, съществувала през периода 1836-1845 година. На 20 декември 1845 г. държавата била присъединена към САЩ като 28-ия щат. Членовете на „Република Тексас“ смятат, че през 1845 г. територията е била незаконно анексирана от Вашингтон и в момента е под негова окупация.

Движението формира собствено правителство, съдебната система и правоохранителни органи. Освен това завежда дела за големи суми срещу правителството на САЩ заради „подкопаване на благосъстоянието на Тексас“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.