Как токът може да поскъпне 18 пъти? Физикът Касчиев за изказването на Борисов

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

Б. р. – Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че ако не бъде построена АЕЦ „Белене“ цената на тока ще поскъпне 18 пъти (!). Премиерът често прави произволни изавления, които не се покриват с действителността. Най-малкото е нереалистично в свободен пазар на тока в Европа у нас изведнъж да стане по-скъп от там 18 пъти. Подобни заплахи за 3-5-кратно поскъпване имаше и преди затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Натискът идваше от Русия и енергийното й лоби в България Видя се, че след като затвориха старите блокове в Козлодуй, нито има недостиг на ток, нито цената му скочи заради това. Но подобно изказване на премиера може да се тълкува като знак, че вече има някакви мотиви или ефективен натиск върху България да се строи „Белене“. Самият Борисов до неотдавна се запъваше за цената и обясняваше, че няма да се строи, ако не е изгодно.

По повод изказването му ядреният експерт Георги Касчиев, който в момента работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет, е написал коментар, публикуван в сайта eurochicago.com. Атомния физик Касчиев е роден в Шумен, работил е в АЕЦ „Козлодуй“ от 1972 до 1989 г., бил е научен ръководител на пуска на V блок, бил е преподавател в Техническия университет и полувисшия институт в АЕЦ „Козлодуй“, бил е председател на Комитета по атомна енергия (КИАЕМЦ) 1997-2001 г., професор по ядрени реактори в Токийски технологичен институт (2001-2002 г.), работил е в „Уестингхаус“. Ето неговия коментар по изказването на Борисов:

В парламента премиерът Борисов заяви, ”ако не се построи АЕЦ „Белене“, токът ще поскъпне с около 18 пъти”.
След като нито министерството на енергетиката, нито НЕК, нито някой независим експерт не е и намеквал за такава перспектива, се опитах да си представя сценария, който може да довел премиера до това прозрение. Нещата изглеждат така:

1. За да се увеличат 18 пъти разходите на централите за производство на ток правителството на г-н Борисов и следващите след него трябва да направят следното:

– Да саботират удължаването живота на 5-6-и реактор. Това ще стане ако АЕЦ „Козлодуй” не разработи съответна програма и/или не получи разрешение от националните регулатори (а не „от руснаците”, както твърди г-н Борисов);
– Да затворят термичните централи, работещи с местни и вносни въглища и да не разрешат изграждане на нови, например под претекст че замърсяват околната среда;
– Да не разрешат изграждане на централи работещи с други горива (газ, нефт, биомаса), както и изграждане на парогазови надстройки на топлофикациите, по причини… известни само на тях;
– Да срутят всички водно електрически централи и всички вятърни генератори и да не разрешат изграждане на нови, по причини… известни само на тях;
– Да поощряват изграждането само на фотоволтаични централи и да не допуснат намаляването на цената им, по причини… известни само на тях;
– Да не допуснат либерализация на пазара и внос на много по-евтин ток от Украйна, Молдова, Русия, Турция …, по причини … известни само на тях.

2. Правителствата трябва да наложат 18-кратно увеличение на разходите за пренос на електроенергията и управление на електросистемата.

3. Правителствата трябва да наложат 18-кратно увеличение на разходите за разпределение на електроенергията, ако се налага ЕРП трябва да се национализират.

4. Правителствата трябва да продължат да налагат ДДС в същия размер.

Без съмнение това е един безумен сценарий, който би довел до срутване на икономиката и на жизнения стандарт на хората. Дори БСП, които очевидно са готови на всичко, за да почне да се строи АЕЦ „Белене”, не биха го осъществили.
Едва ли и лидерът на ГЕРБ смята да прави такива безумия. Вероятната причина за възродената му любов към АЕЦ „Белене” е, че задкулисните сделки вече са договорени и е решено тя да се строи, въпреки че по всички прогнози такава огромна мощност не е нужна на страната в следващите 20 години, че иска огромни начални инвестиции, за които нито е ясно колко точно ще са, нито пък откъде ще дойдат и как ще се възвърнат, че токът от нея ще е 2,5 – 3 пъти по-скъп от сегашната усреднена цена и никой не може да каже на кого ще се продава.

Проектът на АЕЦ „Белене” два пъти е връщан за доработване и не е лицензиран от националния регулатор. Не би трябвало да получи и разрешение за изграждане, ако не е осигурено финансирането. С оглед на това приказките за „забавяне на старта на строителството” му и искането „ЕК да каже дали този реактор ще работи 70 години” са толкова безсмислени и глупави, че е противно дори да се коментират.

Но енергийните откровения на БСП и ГЕРБ трябва да накарат бизнеса и разумните хора в България да помислят до къде биха довели страната тези партии.

Д-р Георги Касчиев

Преди 3 години Касчиев предвиди в интервю за e-vestnik какво ще стане с проекта за нова АЕЦ. Виж тук -„ Георги Касчиев: И без „Белене“ ще има излишък на ток, кризата ще спре проекта

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.