Саудитска Арабия се готви да смазва протести

в. Индипендънт

Крал Фахд и Хосни Мубарак. Снимка: нюзтайм

Властите в Саудитска Арабия разположиха в петък към 10 хиляди души от силите за сигурност в обитаваните от шиити североизточни провинции. Автобуси с войници блокираха шосетата за Дамам и други градове поради опасенията от предвидените за следващата седмица „дни на гнева“, наричани Хунайнска революция.

Най-големият кошмар за Саудитска Арабия – пробуждането на арабите за недоволство и въстание в кралството – хвърля дълга сянка върху династията Сауд. Предизвикан от въстанието на шиитското мнозинство в съседния управляван от сунити остров Бахрейн, където демонстрантите призовават за сваляне на управляващата фамилия Халифа, саудитският крал Абдула, както се твърди в множество публикации, казал на бахрейнските власти, че ако не потушат своето шиитско въстание, ще го сторят саудитски сили.

Опозицията очаква, че най-малко 20 хиляди саудитци ще се събират в Рияд и шиитските провинции на североизток в продължение на шест дни, за да поискат пресичане на корупцията и може би дори сваляне на династията. Саудитските сили за сигурност са разположили войници и въоръжени полицаи в района на Катиф, където живеят повечето саудитски шиити. В петък сред потенциалните демонстранти се разпространяваха снимки на бронетранспортьори и автобуси на полицията за държавна сигурност по шосето край пристанищния град Дамам.

Въпреки че отчаяно се опитваха да спрат разпространяването на новини от чужбина за растящите протести, шефовете на силите за сигурност повече от месец са наясно, че бунтът на шиитите на малкия остров Бахрейн вероятно ще обхване и Саудитска Арабия. Хиляди имейли и съобщения във „Фейсбук“ в саудитското кралство призовават сунитите да се присъединят към планираните демонстрации из консервативната и силно корумпирана страна. Те предлагат – и тази идея е ясно координирана – при противопоставянето с въоръжените полицаи или армията следващия петък саудитски жени да бъдат поставени в предните редици на протестиращите, за да разубедят силите за сигурност да открият огън.

Ако саудитското кралско семейство реши да използва максимална сила срещу демонстрантите, президентът на САЩ Барак Обама ще бъде изправен пред едно от най-трудните решения на своето правителство за Близкия изток. Той изрази подкрепа за демонстрантите в Египет едва след като полицията използва безогледно огнева мощ срещу протестите. Но в Саудитска Арабия – ключов съюзник на САЩ и един от основните производители на петрол в света – той неохотно би се изказал в защита на невинните хора.

Засега саудитските власти се опитват да убедят народа да не подкрепя демонстрациите на 11 март с аргумента, че мнозина от тях са иракчани и иранци. Същата стара история бе използвана и от Бен Али в Тунис, Мубарак в Египет, Бутефлика в Алжир, Салех в Йемен и семейство Халифа в Бахрейн: „чужди ръце“ стоят зад всяко демократично въстание в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и президентът Обама ще стискат в петък зъби с надежда, че малцина демонстранти ще излязат по улиците или че династията ще наложи сдържаност на полицията и силите за сигурност. Но историята свидетелства, че това е малко вероятно. В миналото, когато саудитски учени са отправяли призиви за реформи, те са били подлагани на гонения и арести. Въпреки че е в много напреднала възраст, крал Абдула не търпи разбунтували се велможи или размирни селяни да му казват да направи отстъпки пред младежта. Неговият „подкуп“ от 27 милиарда лири (около 32 милиарда евро) за подобряване на образованието и за субсидии в жилищното строителство едва ли ще удовлетвори техните искания.

Признак за сериозността на бунта срещу саудитската кралска фамилия е и изборът на името му: Хунайн. Това е долина край Мека, където през 630 г. се е водила една от последните битки на пророка Мохамед срещу съюзените бедуини. Пророкът спечелил убедителна победа, след като неговите хора всели страх у противниците. Текст от Корана (9: 25-26) съдържа поука за саудитските принцове: „Аллах ви дари с победа на много бойни полета. Спомнете си деня на Хунайн, когато се радвахте на своята многочисленост, но тя не ви помогна. Земята стана тясна за вас въпреки нейните простори и вие се върнахте назад. После Аллах прати покой на своя Вестител и на вярващите и изпрати долу воини, които вие не виждахте, и подложи на мъчения неверниците“.

Разбира се, за участниците в Хунайнската революция „неверниците“ са кралят и хилядите му принцове. Подобно на почти всички арабски владетели през последните три месеца саудитският крал Абдула внезапно раздаде икономически „подкупи“ и обеща реформи, когато врагът беше вече пред вратата му.

Възможно ли е арабите да бъдат подкупени? Вероятно да, що се отнася до техните лидери, особено в случая с Египет, на който САЩ отпускат втората по големина чуждестранна помощ (1,5 милиарда долара годишно) след тази за Израел. Но когато тези пари почти не стигат до обеднелите и все по-образовани младежи, миналите обещания биват припомняни и осмивани.

С цени на петрола, приближаващи 120 долара на барел и на фона на пропукването в Либия, която снижи производството си със 75 процента, изниква сериозен икономически – и нравствен, ако това е от интерес за западните сили – въпрос: колко дълго „цивилизованият свят“ може да продължава да подкрепя държава, чиито граждани са почти всичките атентатори самоубийци от 11 септември?

Арабският полуостров е дал на света Пророка, Арабското въстание срещу Османската империя, талибаните, 11 септември и – нека говорим истината! – Ал Каида. Затова тазседмичните протести ще засегнат всички нас, но не повече, отколкото тази консервативна, както смятат мнозина, и определено лицемерна псевдодържава, управлявана от компания без акционери, наричана саудитска династия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.