Инвеститори търсят стабилност в Русия

Франс прес

Големите чуждестранни компании обръщат страницата на предишните си неволи и вече без колебание се устремяват към огромните ресурси на Русия, чиято роля би могла да стане още по-незаменима сега на фона на размириците, бушуващи в редица страни производителки на петрол и газ.

Само за няколко седмици в портфейла на Русия влязоха няколко мащабни споразумения с големи енергийни чуждестранни компании – последен във времето бе меморандумът за стратегически съюз, подписан между Total и независимия руски производител Novatek, за съвместна експлоатация на гигантското газово находище Ямал, в Далечния север.

През януари най-голямата руска петролна компания Роснефт и британската BP обявиха безпрецедентен съюз за разработването на огромно находище с площ 125 000 квадратни километра в сърцето на руската Арктика. Малко по-късно същата Роснефт съобщи, че е сключила споразумение с американската група ExxonMobil за обща експлоатация на зона от близо 11 200 квадратни километра в Черно море.

За Москва тези съобщения звучат всеки път като победа, доказвайки, че Русия вече е страна, привличаща погледите на чуждестранните инвеститори. И то още повече, откакто арабският свят, където е съсредоточен бизнесът на редица големи производители на енергия, е обхванат от размирици.

Сътресенията, които преживяват някои райони, богати на петрол и газ, „са сигнал за инвеститорите, че Русия е спокойно място, подсигурено и гарантиращо сигурност“, не пропусна, между другото, да подчертае президентът и главен изпълнителен директор на Total Кристоф дьо Маржери.

И все пак не беше толкова отдавна времето, когато редица големи чуждестранни компании, повечето присъстващи от години в страната, виждаха как корабът се клати и наблюдаваха безпомощно как руските власти безпощадно връщат под свой контрол стратегическите природни ресурси на страната.

Някои като Shell, Mitsui и Mitsubishi, участващи в проекта Сахалин 2, през 2006-2007 година изпитаха това на гърба си, тъй като бяха принудени да намалят дяловете си в този мега проект, за да може могъщият Газпром да поеме контрола му.

Само че „привлекателността на руските ресурси е по-силна от рисковете, които крие тази държава“, подчертават анализаторите на Alfa-Bank. „Международните енергийни компании имат малко алтернативи на Русия, ако искат да имат достъп до основните нови находища“, допълва Крис Уифър, икономист от инвестиционната банка Ouralsib. „Събития като преструктурирането на Сахалин 2 сега вече са част от историята: днес Русия е мястото, където трябва да се отиде за енергийни споразумения“, коментира Уифър.

„Страната има ресурсите, тя е отворена за бизнеса с по-ясни инвестиционни правила и е много по-сигурна, отколкото други държави, богати на въглеводороди“, твърди анализаторът.  Защото след премеждията около проекта Сахалин правилата на играта вече са ясно определени.

„Чуждестранните компании влизат сега в тези проекти като миноритарни акционери, защото контролът остава в ръцете на руските компании“, заяви Николай Петров, експерт от центъра Carnegie.  Инвеститорите „си извлякоха поуки от миналото, имат гаранции и положението, според тях, е по-стабилно“, допълва Петров.

Освен това конюнктурата би могла да се развие благоприятно, тъй като руските власти бавно се връщат към една по-либерална политика.  В този дух Руската антимонополна служба неотдавна предложи да бъде разрешено на чуждестранните групи да купуват до 25% от акциите на руски петролни и газови компании, имащи лиценз за добив на стратегически въглеводороди, без предварителното одобрение на правителството.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.