Войнстващият ислямизъм присъства дискретно в арабския бунт

Франс прес

Често смятан на Запад за несъвместим с демокрацията, войнстващият ислямизъм присъства според анализатори твърде дискретно в бунтовете, разтърсващи от седмици Северна Африка и Близкия изток.

Централният ислямистки лозунг – „решението е ислямът“, десетилетия наред вливаше сили в революции, въстания и съпротивителни движения. Той обаче не бе издигнат от демонстрантите в Тунис, Египет, Бахрейн и Йемен.
„Познатият за нас политически ислям наистина вече не съществува“, увери пред АФП ливанската социоложка Далал Бизри.

Откакто арабските държави получиха независимост, Коранът бе размахван и от президенти, търсещи легитимност като египетския Ануар Садат, и от абсолютни монарси като саудитските крале. С него си служеха и екстремисти като Осама бин Ладен, и дългогодишни тирани като Саддам Хюсеин.

Използван бе като инструмент от светски диктатори като тунизийския президент Зин ал Абидин Бен Али или египетския Хосни Мубарак, също и от военачалници като алжирските, след като поеха властта през 1991 г.

При все това в последните събития, преобразили арабския политически пейзаж, „ислямът не се споменава често“, потвърждава анализаторът Рами Хури. „Ролята на ислямистите не бе голяма“, добавя той. „Хората искат да са част от модерния живот и не щат да чуят за халифат“, посочва журналистът Джон Рандал, автор на книги за Близкия изток, написал и биография на Бин Ладен. „Според мен, хората са достатъчно зрели и се питат защо не могат да имат нормално общество: всеки иска да живее нормално“, отбелязва Рандал.

Този стремеж към нормално битие намира израз в исканията на демонстрантите – и в Северна Африка, и в страните от Близкия изток и Персийския залив. В лозунгите им не се прокрадват идеологически акценти: те настояват за повече прозрачност в политиката, справедливо преразпределение на благата и премахване на корупцията – запазена марка на властта в арабския свят от десетилетия насам.

И стане ли дума за религия, както в Бахрейн, целта е да се изтъкне сходството в съдбата на големите общности от мюсюлманския свят – сунитите и шиитите, чието противопоставяне в държави като Ирак или Ливан поражда опасения от избухване на верски конфликти.

Според експертите обаче принципите на религията – опора за стотици милиони араби, намират място и в трансформацията на арабските общества. Както подчертава Рами Хури, движенията, вдъхновени от исляма, десетки години единствени са се възправяли срещу авторитарните режими, широко подкрепяни от Запада.

Единствено те са организирали и действена съпротива срещу историческия враг – Израел. „И тъкмо те направиха възможен напредъка от последно време. Те застанаха начело на предизвикателството, хвърлено на днешните режими“, посочи Хури пред АФП. Освен че осигуриха подготовката, ислямистките организации като „Мюсюлмански братя“ в Египет бързо се притекоха на помощ и подкрепиха протестите, избухнали неотдавна и подклаждани главно от младежта в стремежа й да се приобщи към модерния свят.

„Младежкото крило на „Мюсюлмански братя“ незабавно се вдигна на крак, после братството постави в служба на демонстрантите логистичните си възможности, но не се опита да монополизира политическото послание“, отбелязва Далал Бизри. Според нея, „по време на демонстрациите си каза думата традиционният ислям, ислямът, проповядващ надежда и отказ от насилието“.

„Ясно е, че народите искат ценностите на исляма да повлияят върху обществата им – добавя Рами Хури, – също както влияят ценностите на християнството или на юдаизма. Ценности като търпимостта, милосърдието и братското разбирателство.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.