Кадрова въртележка в японския кабинет

На южните Курилски острови. Снимка: найсуърд

Външният министър на Япония Сейджи Маехара напуска поста си, без да дочака страната му да си върне „северните територии“ (както наричат в Япония Южните Курилски острови). Маехара се оттегля заради обвинения, че незаконно е получавал дарения, за което той поднесе извинения.

Маехара прекара на тази длъжност по-малко от половин година и бе запомнен с гневни реплики към Русия в спора заради Курилския архипелаг. Най-големите опозиционни партии в Япония призоваха в събота Сейджи Маехара да подаде оставка, тъй като е приел дарение от чужденец. Вчера министърът отхвърли призива на премиера да остане на поста.

Събитията в кабинета на японския премиер все повече напомнят кадрова въртележка, а рейтингът на самия Наото Кан също е позорно нисък в момента. Според обвиненията, за 4 години Сейджи Маехара е получил поне 200 хиляди йени (близо 2400 долара) от 72-годишна гражданка на Южна Корея, съдържателка на ресторант в японския град Киото, която подкрепяла политическите му изяви.

Министърът обаче твърди, че получената сума е само 50 хил. йени – около 600 долара. Той обещава да върне парите на своята приятелка, която познавал от младини, и да нанесе поправки в своя финансов отчет.

Маехара неведнъж прави остри изявления във връзка с териториалния спор между Токио и Москва. Той твърди например, че на Южните Курилски острови никога не са живели руснаци и затова Русия няма никакви исторически права върху тези земи.

Дмитрий Медведев разгневи японците, когато миналата година стана първият руски президент, посетил архипелага, известен в Русия като Южните Курили, а в Япония – като Северните територии. Последва словесна престрелка между двете страни във връзка със спора, който им пречи да подпишат мирен договор 65 години след края на Втората световна война.

Премиерът Наото Кан нарече непростимо предизвикателство визитата на Медведев. Руският лидер в отговор заяви, че Москва ще засили военното присъствие на островите, за да защити „изконния си суверенитет над тези стратегически територии“. Архипелагът бе посетен и от други руски представители. В средата на февруари Маехара посети Москва, но преговорите му с руския външен министър Сергей Лавров приключиха без резултат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.