Защо Египет е толкова важен за САЩ

Робърт Кейгън, Мишел Дън

Сега, когато в Либия се извършва ужасно клане, в Йемен и Бахрейн горят пламъците на революцията, а в Йордания и Мароко се организират протести за политическа промяна, има опасност САЩ и Европа да загубят представа за това кой все пак трябва да бъде най-важният ни приоритет в региона: да помогнем на хората в Египет да завършат своя преход към демокрация и да получат нова възможност за благоденствие.

Защо Египет е толкова важен? Защото е сърцето на арабския свят. Той беше рожденото място на панарабизма по времето на Гамал Насър и главният елемент на мира в Близкия изток по времето на Ануар Садат. Египет, който е с население 80 милиона души – колкото Ирак, Саудитска Арабия и Сирия взети заедно – има голямо и енергично гражданско общество, силно чувствителни, независими медии, широк спектър от политически сили и високо уважавана съдебна система.

Ако Египет може да осъществи прехода към демокрация, това ще проправи пътя към нова ера за арабския свят. Ако Кайро се върне към един или друг вид диктатура, е малко вероятно останалата част от региона да продължи напред без него. Арабската пролет ще оживее или ще умре в Египет.

Правителството на Обама правилно внимава да не оказва прекалено силен натиск. Египтяните са горди и способни и не искат демокрация американско производство. Особено необходимо е да избягваме да се опитваме да диктуваме какви групи могат да участват в демократичния процес в Египет.

Ние обаче можем да окажем важна помощ в различни аспекти – преди всичко икономическа подкрепа. Както в Източна Европа, първата вълна на въодушевление от демокрацията ще отстъпи на въпроси за това доколко тази форма на управление може да осигурява благата. Това, което египтяните най-много искат от нас, е разумна, целенасочена и навременна подкрепа.

Действията, които биха могли да бъдат предприети веднага, са следните.
Първо, опрощаване на дълга. Египет дължи милиарди долари на САЩ и Европа. Този дълг би трябвало да бъде опростен или поне значително намален.
Второ, свободна търговия. Правителството на Буш беше близо до започване на преговори за свободна търговия с Египет през 2005 г., но се отказа заради репресиите на Хосни Мубарак срещу политическите му противници.

След като бъде избрано египетско правителство, което да зачита правата на гражданите, САЩ би трябвало да предложат такива преговори, за да стимулират правителството да възприеме философията на икономиката на свободния пазар. Междувременно Вашингтон може да предложи преференциално търговско споразумение, което Конгресът би могъл да приеме веднага.

Трето, преосмисляне на американския пакет от помощи. Правителството поиска за следващата фискална година същата помощ, както преди падането на Мубарак. Макар че има смисъл да дадем на демократизиращ се Египет поне толкова, колкото му давахме, когато беше управляван от авторитарен режим, сега не е времето за политика на автопилот.

Правителството би трябвало да обсъди с египетските политически лидери промяна на баланса към повече икономическа и по-малко военна помощ. Армията би трябвало да се зарадва да покаже на хората в Египет, че желае да им даде по-голям дял от американската помощ.

Четвърто, частни инвестиции. Сенаторите Джон Маккейн и Джоузеф Либърман се завърнаха наскоро от Египет с ясно послание: египтяните имат нужда и искат чужди компании да дойдат и да инвестират в страната им. Сенаторите предложиха в Египет и Тунис да бъде изпратена делегация от водещи представители на сектора на високите технологии. Правителството би трябвало да помогне за осъществяването на тази идея.

Пето, назначаване на специален служител, който да се занимава с прехода в Близкия изток. За да следи всички тези усилия, правителството ще има нужда от човек със значителни правомощия в Белия дом – някой, който има вътрешното и международното влияние, за да направлява усилията на Пентагона, Държавния департамент, министерството на финансите и министерството на търговията, а също помощта от частния сектор и от чужбина.

В момента правителството на САЩ няма ресурс, за да управлява този процес.
Необходимо е също така САЩ да покажат последователна официална и неофициална подкрепа за продължаващите продемократични искания на протестиращите. Те настояват да се забави главоломното темпо, което армията определи за организиране на избори, и искат да се реформират службите за вътрешна сигурност, за да се гарантира, че изтезанията и сплашванията ще спрат.

Египет може и би трябвало да произведе президентски избори тази есен – опасно е да се чака твърде дълго, за да се позволи на египтяните да изберат собствени лидери. Но парламентарните избори би трябвало да почакат, докато се създаде по-открито и балансирано политическо игрално поле. Нужно е по време на този процес САЩ и Европа да предоставят подходяща техническа и финансова подкрепа.

Дали арабската пролет ще успее или ще се провали зависи в крайна сметка от хората в региона. Но това не е извинение за САЩ и други демократични държави да не помагат по всеки възможен начин. Хората в Египет с право изпитват възмущение, че САЩ толкова дълго подкрепяха репресивния и често брутален режим на Мубарак; те поставят под въпрос нашата готовност да им помогнем да се радват на същите свободи, на които се радваме ние.

САЩ би трябвало да дадат уверения, че ще помогнат на извършващия се сега преход, така че да няма място за съмнения. Историята няма да бъде благосклонна, ако пропилеем тази възможност.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.