Светът харесва Германия, разлюбва Русия, прощава на САЩ

Рейтингът за начина, по който се възприема влиянието на страните по света, потвърждава, че позитивното отношение към САЩ се възстановява, към Русия се влошава, а Китай укрепва позицията си. Това сочат резултатите от новото международно проучване на BBC World Service Country Rating Poll проведено съвместно с компанията GlobeScan.

Като цяло светът е станал по-оптимистичен, отколкото година по-рано. Основна тенденция се оказва радикализацията на възприятията за влиянието на страните: тези с преимуществено позитивно влияние повишават рейтинга си, страните с преимуществено негативно влияние се смъкват още по-надолу в класацията. Значително е нараснало доверието в страни като Бразилия и Южна Африка. Позитивните възгледи за Бразилия скачат средно от 40 на 49 процента в сравнение с миналата година, а негативните падат до 20%. Наблюдателите свързват промяната с демократичното предаване на властта в ръцете на жена -президент – Дилма Русеф.

Изследването обхваща 28 619 човека, които е трябвало да класират 16 големи страни по света плюс Европейския съюз. В годината, когато Южна Африка бе домакин на световното първенство по футбол, значително се повишават и позитивните нагласи към нея – от 35 на 42 процента. Германия отново е страната, към която има най-позитивни нагласи в света – според 62% нейното влияние се възприема като позитивно (повишение с три пункта от миналата година). Като цяло, позитивните рейтинги нарастват за 13 от 16-те държави в класацията. Забележително се подобряват позициите на Великобритания, на Канада и на Европейския съюз.

Позитивните нагласи за влиянието на САЩ нарастват средно с 4 пунтка до 49 процента срещу 31% негативни. Позитивният рейтинг на Обединеното кралство нараства с 5 пункта до 58%, което за пръв път нарежда страната на второ място по позитивен рейтинг в света. Китай добавя 4 пункта позитивно влияние (общо 44%) и не бележи нито един пункт повишение на негативния рейтинг, който остава 38%.

При Русия се очертава друга тенденция. Макар да бележи лек напредък в сравнение с предишната година, 38% възприемат влиянието й като негативно (1 пункт ръст ), срещу 34%, които възприемат влиянието й като позитивно (4 пункта нагоре в сравнение с миналата година). В общия рейтинг на 17 -те страни в класацията, Русия заема 13-то място. След нея са само Израел, Пакистан, Северна Корея и Иран. В изследването се обръща внимание на рязкото влошаване на отношението към Русия в Китай, където негативните възприятия за Русия са се повишили с 21 пункта до 40%.

При три държави, възприемани най-негативно, рейтингът се променя от лош към по-лош. Това са Иран (59% негативен рейтинг, три процента по-надолу в сравнение с 2010 г.); Северна Корея (55%, понижение с шест пункта); Пакистан (56%, понижение с пет пункта). Сериозно нараства негативното възприятие към Иран в ключови западни страни като Великобритания, Канада, САЩ, Австралия. В същото време Израел, която години наред се възприема като държава с най-малко позитивно влияние, задържа негативен рейтинг от 49%, но бележи и лек ръст на позитивните възприятия – от 19 на 21 процента. Изследването е проведено от 2 декември 2010 г. до 4 февруари 2011 г.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.