Рецептата на Обама за гръцкия дълг

Ясно послание към канцлера Ангела Меркел за подкрепа на Гърция и Ирландия, но и за намиране на цялостно решение на проблема с дълговата криза отправи американският президент Барак Обама чрез американския финансов министър Тимъти Гайтнър по време на неговото светкавично посещение в Германия, което бе обявено буквално в последния момент.

Гайтнър призова европейците да намерят златното сечение между прилагането на твърди бюджетни реформи в еврозоната и отпускането на финансова помощ за страни членки с проблеми, като Гърция.

Всъщност САЩ по този начин натискат европейците да приемат цялостно решение с оглед на европейските срещи на 11 и на 25 март, след като страни от еврозоната, като Гърция и Ирландия, продължават да бъдат атакувани от пазарите.

След срещата с германския си колега Вофганг Шойбле, Тимъти Гайтнър поясни, че очаква европейците „да направят необходимото, за да бъде преодоляна кризата“. Така американският финансов министър изпрати ясно послание, че САЩ очакват от Европа и най-вече от Германия да предприемат още сега действия.

Еднодневната визита на Гайтнър в Германия, по време на която се срещна с редица висши политици и икономически фактори, бе окачествена от международни наблюдатели като особено необикновена и като знак за голямото безпокойство на САЩ във връзка с кризата на Стария континент.

Белият дом смята, че ако не бъде намерено комплексно решение на проблемите на еврозоната и най-вече на отделни страни, като Гърция и Ирландия, до края на март не само могат да бъдат застрашени от такава криза и други страни, като Португалия, но и да възникне опасност кризата да премине и на другия бряг, отвъд Атлантика.

Разговорите на Гайтнър в Германия са показателни за сериозността, с която Белият дом гледа на възникналата ситуация. Американският финансов министър разговаря в Германия с председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, с шефа на Бундесбанк Аксел Вебер и с германските министри на финансите и икономиката.

Европейците трябва да намерят „точния баланс между подкрепата за реформите, които искат от държавите членки на еврозоната, и финансовата помощ, която е необходима, за да може тези реформи да бъдат приложени…

Ръководителите на Европа поясниха, че ще направят всичко необходимо, за да запазят кохезията в еврозоната, но и за да гарантират, че тези програми за реформи могат да бъдат задействани“, каза Гайтнър.

Не за първи път САЩ се намесват така преди да бъдат взети критични решения от европейците в еврозоната. В същото време САЩ очакват от Германия да предприеме действия.

„Стандард енд Пуърс“ предупреди, че „евентуален фалит на Гърция би бил катастрофален“. Не е случайно, както пише в. „Файненшъл таймс“, че ако Гърция фалира, най-много ще загубят европейските финансово-кредитни институции.

Очевидно е, продължава вестникът, защо е толкова обезпокоен Белият дом, за да натиска по този начин голямата европейска сила – Германия, да даде зелена светлина за приемането на цялостно, общо решение на проблемите на еврозоната и да съдейства за облекчаването на Гърция и Ирландия от голямата тежест на кредитите.

Посланието на Обама, предадено чрез Гайтнър, е ясно: вземете мерки сега, за да бъде избегнато най-лошото по-късно. Защото икономическите кризи не познават граници и една такава криза, която днес тресе Европа, лесно може да застраши и САЩ, страна също с големи дългове и дефицити.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.