Нула и код – от „Виваком“ и КРС мирише на сталинизъм

От вчера всички телефони се набират с 0 и код отпред. Така се уеднаквявало не знам кво си, твърдят от КРС – Комисията за регулиране на съобщенията, която въвежда изискването.

Всъщност това е и най-големият гаф на Комисията – никой не излезе да обясни логично защо трябва да се въвежда това изискване. Каква е толкова нуждата?

Дори да си в София, вече няма да избираш номер 980 ХХ ХХ, ами ще избираш 02 980 ХХ ХХ. Това за софиянци – иди дойди. Ама в малките градове и села, дето имат телефонни номера по 4 цифри, сега ще набират отпред и 5 цифри код. Бабите как ще се оправят, не е ясно. Изведнъж им го сервират и край. Няма преходен период.

Дори точно време – 180, вече ще се избира 02 180. Само 112, и старите за пожарна, полиция, бърза помощ (166, 150, 160 – за тях има преходен период, милиционерите са се уредили) ще са без код.

Но нито КРС, нито “Виваком” са пояснили номерата с 0900, 0700 дали ще имат промяна. Хората се лутат и налучкват, набират.

Впрочем, “Виваком” възразили и поискали от КРС да се отложи въвеждането на кода. От КРС отговарят, че “Виваком” са имали една година време да се подготвят за това въвеждане на код. Сигурно е така, защото във „Виваком“ са заспали гарги, наистина.

Ами защо “Виваком” не пусна един автомат, който да звъни на хората и да им съобщава, че от утре или от петък, примерно, вече трябва да избират с код отпред, заради изискването на КРС? Какво им пречеше? Как могат да ти пускат автоматично обаждане да си платиш сметката, а не могат за кода?

Ами КРС? Те не можаха ли да направят кампания в медиите? Не можаха ли да предупредят заспалите „Виваком“ месец преди крайната дата?

България е още сталинска държава по манталитета на чиновниците и институциите. Някъде някакви решават нещо, не го обясняват, въвеждат го без да питат, после го свеждат до народонаселението и го ръгат с остена да върви в правия път.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.