Франция и „новите дрехи“ на крайната десница

Ройтерс

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Новата лидерка на крайната десница във Франция Марин льо Пен предизвиква безпокойство сред главните партии след като социологическо проучване за първи път прогнозира, че тя може да спечели повечето места на първия тур от президентските избори следващата година. Според проучването, публикувано тази седмица, председателката на партията Национален фронт може да победи президента Никола Саркози и лидера на социалистите Мартин Обри.

Баща й, бившият офицер от десантните войски Жан Мари льо Пен, извърши по-малък подвиг през 2002 г., когато смая света и социолозите, стигайки до втори тур с консерватора Жак Ширак. Окончателната победа на Ширак беше осигурена благодарение на неохотната подкрепа на левите гласоподаватели, решени да не допускат Льо Пен до властта.

Марин льо Пен получава подкрепа от Саркози, който е решен да води предизборната борба в силни за нея области – страха от имигранти, глобализацията и несигурността, отбелязват анализатори. Някои твърдят, че Саркози разполага с малък избор заради недоволството от дълбоко непопулярната му икономическа политика, съсредоточена върху затягане на коланите с цел овладяване на френския дълг. „Тя е тази, която диктува политическата програма и налага темите“, заяви Силвен Крепон от парижкия институт за политически изследвания Софиапол.

Проблемът е, че Саркози привлече гласоподаватели от десните редици на собствения си консервативен лагер през 2007 г. с твърдата линия за законност и ред, но не показа нищо съществено през следващите години, отбелязва директорът на социологическата агенция Виавойс Франсоа Мике-Марти. Министерството на националната идентичност, което Саркози създаде след като дойде на власт, беше премахнато, мерките срещу ромските имигранти миналата година разочароваха много умерени десни гласоподаватели, а най-новият му призив за обсъждане на мястото на исляма във Франция предизвика разединение в собствената му партия.

Въпреки че всяко отделно проучване трябва да бъде внимателно разглеждано, още повече, че до изборите остават 14 месеца, професорът по политология от Лионския университет Пол Бако смята, че Марин льо Пен е излязла напред в момент на драстичен спад на популярността на Саркози. Според социологическо проучване на Харис, Марин льо Пен ще победи на първия тур Саркози, но също и смятания за негов най-опасен потенциален съперник, директора на Международния валутен фонд социалиста Доминик Строс-Кан, както и Обри. „Тя е наравно с повечето от съперниците си – 20 процента подкрепа, плюс или минус няколко пункта“, отбеляза Бако. „Най-изненадващото е, че Саркози е паднал до това ниво“, допълва той.

Саркози, който още не обявил официално кандидатурата си, заяви миналия месец, че едно от нещата, с които Европа трябва да се справи е новата вълна имигранти от Северна Африка. Мнозина смятат, че с това той се стреми да изземе подобни предложения от Льо Пен. Льо Пен обяви във вторник, че ще пътува следващата седмица до италианския остров Лампедуза, където хиляди тунизийци избягаха в началото на годината след бунта, който свали дълго управлявалия лидер Зин ал Абидин Бен Али и предизвика вълна от протести в Северна Африка и Близкия изток. Според нея няма причина Франция и Европа като цяло да отварят вратите си за голям поток от имигранти от тази част на света.

Жан-Ив Камю, политолог в института ИРИС, специализирал в проблемите на крайната десница, отбеляза, че силния интерес на медиите към Льо Пен й помага, тъй като постоянното международно внимание създава по-голям респект за новата лидерка на крайната десница. Повече от сигурно е, че тя ще повтори подвизите на баща си, но според някои анализатори стратегията на Саркози е да окуражи именно това, така че да елиминира противника си от левицата и да си осигури победа с неохотната им подкрепа на втори тур срещу Льо Пен.

Това се случи с Ширак през 2002 г. след шокиращата дисквалификация на кандидата социалист Лионел Жоспен на първия тур на 21 април. „Логиката зад всичко това е динамиката от 21 април“, заяви Стефан Розес, директор на политическата социологическа агенция Кап. Според него Саркози е стигнал до заключението, че трябва да измести фокуса от непопулярната си икономическа политика.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.