Лукашенко – кой ще постави диктатора на подсъдимата скамейка

в. Индипендънт

Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

Британски юристи се готвят да поставят на подсъдимата скамейка беларуския президент на фона на засилващите се оплаквания от последния диктатор в Европа. Нови доказателства за систематични изтезания в надзираваните от КГБ затвори на Беларус излязоха на бял свят, след като във вторник британска адвокатска фирма обяви, че се готви да даде на съд президента на бившата съветска република Александър Лукашенко.

Следователи на нарушения на човешките права са разпитали стотици опозиционни активисти, които бяха арестувани след оспорените президентски избори през декември, и са установили, че изтезанията, побоите и нечовешките затворнически условия са често срещани в страната, която продължава да нарича своята всяваща ужас тайна полиция КГБ и е определяна като последната диктатура в Европа.

Известно е за най-малко 689 души, арестувани на 19 декември, когато Лукашенко заповяда на силите за борба с безредиците да смажат продемократичен протест в центъра на Минск. Стотици други са били задържани след това, а за десетки опозиционни политици, журналисти и борци за демокрация се знае, че очакват присъди до 15 години затвор по обвинение в организиране на масови безредици.

Беларуски и международни правозащитници са разговаряли с 205 освободени от затворите, много от които са били осъдени по бързата процедура, без защитници, на кратки срокове затвор. От тях 148 са се оплакали, че са били подлагани на побои в предварителния арест, като 57 са казали, че са били бити с полицейски палки.

„В много от случаите силите за сигурност са упражнявали насилие и са унижавали арестуваните след протеста, и са ги държали с часове на студено без достъп до храна, вода и тоалетна, а после съдилищата са произнесли срещу тях присъди на набързо скалъпени подобия на съдебни процеси“, казва Анна Севортян, директор за Русия в правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, която публикува разкритията. „Беше истинска подигравка с правосъдието от началото до края.“

Деветнайсетгодишна демонстрантка се свързала със Светлана и й разказала как трима милиционери я малтретирали, след като поискала адвокат и отказала да подпише доклада за ареста й. „Единият от милиционерите ми държеше ръцете зад гърба, а другите двама ме ритаха и ме биеха с тояги“, разказала тя. „Други арестанти започнаха да им викат да не ме бият и тогава те ме отведоха в друга стая и попълниха доклада за ареста, без дори да ми го покажат, тъй като така или иначе съм щяла да откажа да го подпиша.“

Водещата адвокатска фирма H20 law, която защитава човешките права, бе първата, която приложи британската правосъдна система за разкриване на финансовите сметки на терористичната организация ИРА-Истинска. Тя казва, че смята да повдигне частно обвинение и да заведе гражданско дело срещу Лукашенко, ако той не освободи всички политически затворници.

Фирмата представлява в момента „Свободна Беларус“ – група за натиск, създадена от семействата на опозиционни политици, борци за демокрация и журналисти, арестувани при потушаването на протеста. „Ние вярваме, че разполагаме с всички правни основания да повдигнем частно обвинение и да заведем гражданско дело срещу Александър Лукашенко“, заяви Джейсън МакКю, съдружник основател на H20 law. „Готови сме да действаме и семействата, които представляваме, също са твърдо решени.“

Лукашенко, 56-годишен бивш директор на колхоз, поддържа полусъветски режим в страната с население 10 милиона, като не допуска независими електронни медии, задушава всяко несъгласие и държи близо 80 на сто от индустрията под контрола на държавата. Адвокатите се надяват, че частно обвинение може да доведе в крайна сметка до издаване на заповед за арест срещу него или приближените му. На беларуския президент и много от неговите поддръжници вече са наложени забрани за пътуване от Европейския съюз, но заповед за арест ще обхваща онези страни извън ЕС, с които Великобритания има споразумения за екстрадиране.

H20 възнамерява също да съди Лукашенко от името на негови жертви и ако постигне успех, да проследи банковите сметки, които президентът може да държи във Великобритания или другаде по света. Фирмата първоначално бе привлечена, за да окаже натиск над ООН и Международния наказателен съд в Хага да вземат отношение към нарушенията на човешките права. Но твърденията за изтезания я подтикнаха да възприеме по-директен подход. „Ние разполагаме вече с изобилие от доказателства за изтезания в центровете за задържане на КГБ, но онова, което внесе коренна промяна, бяха свидетелските показания от Алес Михалевич“, заяви г-н МакКю.

Алес Михалевич беше един от няколкото кандидати, които се надпреварваха с Лукашенко на президентските избори през декември и бяха набързо арестувани и обвинени в подстрекаване към масови размирици. Неговият случай заедно с десетки други беше отразен от „Индипендънт“ тази седмица. Г-н Михалевич прекарал осем седмици в ареста на КГБ „Американка“ в Минск. Миналата седмица той даде пресконференция, на която обяви, че е бил измъчван многократно от следователите. КГБ отрече обвиненията му.

Вясна – правозащитна организация в Беларус, казва, че 38 души са обвинени по закона за безредиците и четирима са осъдени. От обвинените 26, включително двама президентски кандидати, все още са в ареста, двама са под домашен арест, а деветима са пуснати под гаранция и им е забранено да напускат местата, където живеят.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, главният пазител на сигурността и човешките права в Европа, е толкова обезпокоена от воденето на съдебните процеси, че реши да изпрати наблюдатели на тях. Наблюдатели на ОССЕ определиха миналогодишните президентски избори като „сериозно манипулирани“.

Ако H20 изпълни намеренията си, за първи път в историята адвокати, защитаващи човешките права, ще преследват по съдебен път държавен глава. По силата на международното право изтезанията са едно от малкото престъпления, които могат да отнемат имунитета на държавен глава.

„Ако обвиненията включват изтезания, това позволява на съда да приложи универсалната юрисдикция и да отнеме имунитета на Лукашенко на държавен глава“, заяви Матю Джури, адвокат от H20, който посвети миналия месец на разговори с беларуски бегълци в Европа. Фирмата прибегна до съдилища в САЩ да съдят Муамар Кадафи за това, че е снабдил ИРА-Истинска с експлозиви Семтекс. Преди две години тя успя да спечели обезщетения от 1,6 милиона лири от ИРА-Истинска за атентата в Оума.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.