Кой дърпа конците в опозицията в Либия?

Ако либийското бунтовническо движение на изток иска да оцелее, то се нуждае от международно признание, при това скоро. Франция първа направи това. Европейският съюз обсъжда темата. Преходният национален съвет в източния град Бенгази все още не е уточнил кого представлява, нито пък е убедил чужди компании да виждат в него законната власт в Либия.

Основните комуникации са все още ненадеждни. Полковник Кадафи спря интернета и доставките на петрол за изтока, така че транспортната му система може да изпита затруднения по-късно. Без приходи от петрол съветът на бунтовниците може да се окаже и без пари. Повечето служители в петролния сектор на изток не са получавали заплати от месец насам, ако изключим еднократен заем.

На теория бунтовниците могат да продават петрол директно на всеки, който иска да купи. Те контролират лъвския пай от петролните полета и главните пристанища за износ на петрол. Най-голямата петролна компания на Либия – Arabian Gulf Oil Company, известна като Агоко, се намира в Бенгази, щаб-квартирата на бунтовниците, и обяви лоялността си към тях. Но без международно призната законна власт, тя не може да продава петрол. „Ние не сме пирати“, каза един от мениджърите на Агоко.

Трима високопоставени дипломати, в това число бившият посланик на Либия в ООН, представляват деветчленния съвет. Но чужди правителства засега се колебаят, като изразяват опасения и предлагат хуманитарна помощ, вместо признание. А всъщност изпратената помощ е нищожна. Турция например забави изпращането на обещан кораб. Тя може би се опасява, че ако полковник Кадафи възстанови властта си, ще загуби големите договори за строеж на пристанища, канализации и гигантски проект, свързан с водите.

Липсата на организация у бунтовниците не помага на каузата им. Кадри, показващи как брадати мъже нахлуват в петролни съоръжения, изнервиха западните компании и подплатиха донякъде твърдението на Кадафи, че без него джихадисти може да заграбят петролните полета. Някои от дългогодишните изгнаници на Либия изглеждат раздразнени и не бързат да се връщат в родината си.

Протестиращите превърнаха съда в Бенгази, където е седалището на съвета, в революционна комуна, претъпкана с барикади и походни кухни и нашарена с графити. „Направихме грешка, като се впуснахме във война“, каза член на съвета. „Опитхаме се да ги спрем, но техните братя и приятели бяха убити и те бяха твърде разгневени, за да спрат“.

Съветът иска да създаде представа за единство с думите, че представлява всички професионални гилдии, племенни федерации и етнически групи в Либия, в това число бербери и туареги. Поемайки голям личен риск, държавни служители, работници в пощите, пристанищата и петролния сектор продължават да са търпеливи в своята лоялност към неопитното правителство на изток. Но сред широкото население екзалтацията от свободата може би спада. Пушачите в кафенетата превключват от новинарски телевизионни канали на спортни.

Вътре в съда се изострят разногласията между либералите, водени от адвокатите в Бенгази, които първи излязоха на протест, и традиционалистите, водени от бившия правосъден министър на полковника Мустафа Абдел Джалил, който се ползва с подкрепата на ислямистки групи и племена. Адвокатите се отнасят към Абдел Джалил като към фигурант, но той смята, че е новият президент.

Макар либералите да искат полковник Кадафи да се оттегли незабавно, Абдел Джалил казва, че предложението му за преговори трябва да се разгледа. „Трябва да му бъдат дадени 72 часа да си тръгне“, каза той пред арабския телевизионен канал Ал Арабия. Приятелите на Джалил предлагат на полковника да се гарантира имунитет срещу съдебно преследване, ако се отеггли. Адвокатите искат Кадафи да бъде изправен пред съд.

Въпреки това надеждите за обновяваване и реформи са все още живи. Политически групи, които бяха забранени при Кадафи, започнаха да изникват. „Който участва в политическа партия е предател“, гласи Зелената книга на Кадафи. Непозволени събирания на над трима души са окачествявани като заговори. Сега обаче пред сградата на съда нови групи водят дебати до късно през нощта. Учители искат право да основат синдикат. Оцелели от затвора Абу Салим в Триполи, където полковникът разпореди разстрел на над 1200 затворници през 1996 г., дават гласност на мъченията, които са преживели. Студенти разиграват скечове с Кадафи и синовете му.

„Мюсюлмански братя“ изглежда са най-добре организираната партия. Те печелят поддръжници чрез подновеното си присъствие в джамиите – метод, който липсва у либералите. Движението твърди, че иска парламентарна демокрация, макар и с религиозен привкус. Има сведения обаче, че джихадисти са се присъединили към партията. Западните правителства са основателно предпазливи да окажат пълна подкрепа на неопитния съвет, тъй като не са сигурни той кого представлява. И без да бъде признат обаче, съветът може да се опита да укрепи позициите си – у дома или в чужбина.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.