Тунис заличава останките от управлението на Бен Али

Ройтерс

Как се краде ферари на бивш президент
Строителна машина отнася ферари, собственост на бившия президент на Тунис, който избяга от страната. Резиденцията му е разбита и ограбена, а ферарито и други коли са откраднати по начина, който се вижда на снимката. Снимка: кадри от тв репортаж

От критикуваната конституция, която му предоставяше абсолютна власт, до имена на улици за 23-годишното му управление, Тунис започва да заличава останките от ерата на сваления диктатор Зин ал Абидин Бен Али.

Временният президент свика миналата седмица на 24 юли избори за национално учредително събрание, което ще има за задача да пренапише конституцията, „която вече не отразява стремежите на народа след революцията“. Доминираният от привърженици на Бен Али парламент бе разпуснат и общественият натиск принуди министрите във временното правителство, смятани за твърде близки със стария режим, да подадат оставка един след друг.

По улиците на крайбрежната столица Тунис, където масовите протести принудиха Бен Али да избяга на 14 януари, промяната е драматична. Централният площад и улицата, някога наречени на датата на безкръвния държавен преврат, който доведе Бен Али на власт, бяха преименувани на площад „14 януари 2011 г.“ и булевард „Мохамед Буазизи“ – в почит на младият търговец на зеленчуци, който запали искрата на бунта, като се самозапали, след като полицията конфискува продукцията му.

„Бен Али мошеникът“

Отдавна забранени книги, които осъждат ширещата се корупция и злоупотребите с човешките права при сваления президент, замениха в книжарниците житиеподобни памфлети, които го възхваляват като спасител. „Продаваме много от тях“, заяви Хаджи Адел, който работи в една от най-големите книжарници в града. „Вижте тази. В момента е бестселър“, заяви той, посочвайки корицата на книга, озаглавена „Бен Али мошеникът“.

По някога голите стени сега се четат графити като „Да живее революцията, смърт на Демократичното конституционно обединение“ и „Демократичното конституционно обединение вън“, визирайки партията на на Бен Али. Партията беше разпусната след бягството на Бен Али и съд ще реши тази седмица дали да я закрие. Друг контраст – осем нови или забранени преди движения, се появиха на политическата сцена.

Уличните продавачи, които до неотдавна нямаха друг избор освен да подкупват местни чиновници, за да получат задължителния лиценз, сега свободно отварят щандове в града, като предлагат всичко от дрехи до печени ядки, от чаршафи до парфюми. След като повсеместните портрети на бившия президент изчезнаха от магазините и сградите, в кафетата на открито се чува как хората спорят на висок глас за политика – нещо, което бе немислимо при полицейската държава на Бен Али.

Тунизийците са особено горди, че тяхната „Жасминова революция“, както бе наречен бунтът, вдъхнови подобни бунтове в Египет и други арабски страни. И все пак може би ще е необходимо известно време, преди да бъде възстановена стабилността и оплакванията на обществото за увеличаващата се бедност и безработица бъдат разгледани ефективно.

Оживеният булевард „Бургиба“, главният булевард на страната с три платна, носи белезите на ожесточените улични боеве между полицията и демонстрантите, при които бяха убити над 200 души, а присъствието на силите за сигурност е всичко друго, но не и дискретно.

Танкове са спрели пред вътрешното министерство и френското посолство и бодлива тел обгражда двете сгради. Стъкла от счупени витрини на магазини са посипани по тротоарите. Когато нощта настъпи, улиците на Тунис бързо се изпразват и ресторантите затварят рано.

Според продавача на килими Наср в стария пазар Медина размириците са изплашили туристите и заради това търговията не върви, но той гледа на събитията философски. „Разбира се, че сме щастливи от тази промяна – може ли да си представите, след 23 години? Нормално е промяната да отнеме известно време, за да има конкретни ползи.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.