Забрана за полети над Либия няма да спре клане на земята

в. Дейли телеграф

В телевизионно обръщение Муамар Кадафи заплаши с жестоки репресии и смълт протестиращите срещу режима. Снимка: от тв екрана

Полковник Кадафи може би е на път да победи. Той изчака да види как ще се развият нещата, подложи на тест решимостта на Запада и сега е готов да си върне обратно Либия. Последните данни, идващи от Джамахирията, сочат, че режимът му отново контролира западния град Бин Джауад, само на няколко десетки километра от стратегическия петролен терминал Рас Лануф. Засега е потвърдено, че след ожесточени сражения град Зауия, на около 50 километра от столицата, също е паднал отново в ръцете на режима.

Стратегията на Кадафи вече се поизясни. Изчакване, прегрупиране и оценяване на бойната и организационната способност на бунтовниците, както и на западното желание да им се помогне под формата на някаква интервенция. В крайна сметка Кадафи не остана разочарован. Напредъкът на бунтовниците на запад беше спрян и засега военновъздушните сили на режима не са обезвредени. Това дава стратегическо предимство на Кадафи в офанзивата му срещу въстаниците и красноречиво показа на приближените или на отчуждените от режима му хора, че той продължава да е на власт и че разполага със същата власт, като тази отпреди въстанието.

Настроението по улиците се променя. В ранните етапи на революцията се очакваше Кадафи да падне до няколко дни. Но сега хората започват да се съмняват дали той ще падне изобщо. Списание „Икономист“ например описа как жителите на Бенгази са прекалено уплашени вече да развяват старото либийско национално знаме от времето на крал Идрис.

Последиците от всичко това са три. Първо, шансовете за следващи големи предателства на хора, верни на режима, са малко вероятни, най-вече сред онези, които са част от революционния и фанатичен елит на Кадафи и имат законни интереси либийският лидер да оцелее. Второ, Либия може скоро да се окаже на прага на разделение на три групи – лоялистите на Кадафи, противниците на режима и опортюнисти, водени от користни подбуди.

И трето – което е най-важно както за международната общност, така и за самите либийци – в скоро време обособяването на така дискутираната зона, забранена за полети, може да се окаже излишно. Ако революционната вълна намалее и бунтът загуби устрема си напълно, то зоната за забрана на полетите почти няма да предотврати кръвопролитието на режима срещу бунтовниците и цивилните, главно в източната част на страната.

Досега съществуваше силна подкрепа за дипломатическите мерки, като например изолиране на Кадафи и започване на диалог с установения в Бенгази Преходен национален съвет ПНС , а също и предоставяне на организационна и хуманитарна подкрепа. Имаше също така и призиви за медийна контраофанзива, предвид това, че самият Кадафи доста ефикасно си служи със средствата за пропаганда.

Но тези мерки ще бъдат плодотворни и ще имат някакво значение само ако и когато бунтовническото движение и ПНС в Бенгази са способни да консолидират техните позиции и да запазят контрола върху завладените територии в идните дни и седмици. Но Кадафи показва, че не може да бъде спрян и печели отново територии, така че перспективите за бунтовниците да постигнат целите си не са многообещаващи.

За разлика от Кадафи бунтовниците може накрая да бъдат напълно разгромени. Международната общност трябва да попречи подобно нещо да се случи, като обособи зоната за забрана на полети възможно най-скоро, но също и като съчетае тази мярка с предоставянето на оръжия на бунтовниците, защото сега може би е настъпил моментът, в който само установяването на забранена за полети зона ще има малко въздействие върху конфликта.

Международната общност обаче си остава нерешителна по въпроса за действията, които трябва да предприеме. Тя се страхува, че военната интервенция ще подкопае местния характер на революцията. А сега тя се доближава до момента, в който трябва да реши дали да остави режима на Кадафи да започне масови убийства като част от отмъщението срещу бунтовниците, или да пристъпи към пряка военна намеса посредством кампания за масирани бомбардировки и разполагане на войски. С други думи, всеки ден на бездействие намалява палитрата на ефективни варианти, докато военният вариант изглежда все по-опасен.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.