Гафовете с данъчни оценки в София не са само от днес

Зам.-кметът на София Герджиков подаде оставка защото общината прави някакво ново райониране, зониране или както там са го измислили, за да вдигне данъчните оценки на имотите. В това няма нищо изненадващо, защото те са изостанали от пазара, но софийските общинари са …идиоти. Правят си каквото си искат, без да обясняват и хората разбират за него като получат сметката от общината.
И още нещо – някои данъчни оценки са ненормални. Кой и как ги е правил, не е ясно, но става дума за необясними разлики в оценките на апартаменти. Не само сега, с последните напъни на Герджиков и неговата кохорта от общинарски масони, ами от по-преди.

Например – апартамент 100 кв. м. на бул. “Шипченски проход” до зала “Универсиада” строен към 1970 г. има данъчна оценка 120 000 лв. Друг такъв апартамент зад завод “Електроника”, малко по-навътре от същия булевард има данъчна оценка 90 000 лв. Вторият е построен 25 години след първия. Защо такава разлика?
Само на 500 м от там в кв. “Изток” апартамент 100 кв. м на 40 години има данъчна оценка 125 000 лв.

Някой общински герджик да обясни разумно тия аномалии, ако може.

От кметството съвсем обърнаха на майтап управлението на града. То ще местят стадион “Васил Левски”, то ще правят от “Кремиковци” “Бевърли хилс”, то писта за Формула 1. Какви ли не глупости измисля главният архитект (впрочем май не са глупости, ами след като вдигне шум за смелите си планове, стават далавери с терени). А в града има цели квартали без канализация, без тротоари и с разбити улици. Ама им вдигат данъчните оценки. И батакът е пълен, и далаверите с имоти вървят с пълна пара.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.