Еврокомисарят по енергетиката вдигна мерника на „Белене“. ЕС обмисля да се откаже от АЕЦ

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по енергетиката. Снимка: Сайт на ЕС

„Проектът за строителството на АЕЦ „Белене“ в България трябва да бъде преразгледан“, заяви в интервю за немското радио „Дойчландфунк“ европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Изказването му беше цитирано подробно от московската агенция ИТАР-ТАСС. Йотингер казва, че проектът Белене е открит и сега на първо място трябва да бъдат поставени въпросите за техническата и геоложката безопасност, а за това е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Освен това съществуват и въпроси по финансирането на проекта, добавя еврокомисарят.

За АЕЦ Белене в момента няма европейски инвеститори. Само Русия проявява интерес за строителството й.
Но след случващото се в Япония този проект, както и всички други, включително вече стоящите се ядрени електростанции, трябва да бъдат анализирани отново по отношение на тяхната безопасност, цитира ИТАР-ТАСС.

А в репортаж за германската телевизия А Ер Де еврокомисарят Гюнтер Йотингер казва, че на срещата на ядрените експерти от ЕС днес в Брюксел ще се обмисля дали Европейският съюз може един ден да се откаже от ядрената енергетика. Той призовава участниците в срещата да координират политиката на ЕС в светлината на японската ядрена криза.

Германия вчера замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.
„Трябва също така да повдигнем въпроса дали ние в Европа в обозримо бъдеще можем да осигурим енергийните си нужди без ядрена енергетика, изтъкна Йотингер.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.