Идат още големи земетресения. А у нас арх. Диков успокоява със сладки приказки

Сеизмологът Джерард Фрайър. Снимка: от тв екрана

Какво идва след земетресенията със сила около 9-а степен по скалата на Рихтер – в Индонезия 2004, Чили 2010 и в Япония 2011? Американски сеизмолог предрича, че е започнал цикъл от такива земетресения и трябва очакваме още.
Джерард Фрайър е сеизмолог, който работи в Тихоокеанския цунами център на Хаваите. Оттук той следи какво става в Тихия океан, където край Япония продължава да тресе. „Засякохме повече от 200 афтършока (б. р. – вторични трусове, след основния), със сила около 5,5 по Рихтер. Можеше да е много по-лошо. Фактически в Япония се справиха добре, те предупредиха бързо, обаче земетресението беше толкова голямо и засегнатата територия е толкова голяма, че цунамито на някои места дойде преди предупрежденията за опасност.
Това е много по-голямо земетресение, отколкото някой някога е очаквал за Япония.“
Ето как Джерард Фрайър обяснява пред камерата на „Асошиейтед прес” защо трябва да очакваме още такива земетресения:

„Колко голямо ще е земетресението зависи колко голям разлом има (б. р. – термин, който обяснява опасните райони, където има напрежение в земните пластове). Трябва да започнем да се тревожим за места като архипелага Тонга, където досега не е имало земетресение от 9-а степен, за Марианските острови (б. р. – северозападно от Индонезия и западно от Филипините), за Централна Америка, която никога не е засягана от земетресение с магнитуд 9, но сега трябва да обмислим такава възможност.
Големите земетресения, като това, което току що се случи, обикновено идват на групи. Не мисля, че е само случайност, че това от 2011 г. е само 7 години след другото голямо от 2004 г. (б. р. – край Индонезия, когато цунами удави над 220 000 души в няколко държави), защото земетресението от 2004 г. беше първото гигантско земетресение след пауза от 40 години – първото от 1964 г. насам. И сега имаме две гигантски земетресения в доста кратък интервал от време. През 20 век имахме 5 големи земетресения за период около 15 години. Така че, ако земята „работи” по същия начин, ние имаме още няколко, за които да се тревожим.”

Компютърно изображение на цунами ефекта в Тихия океан след земетресението в Япония. Снимка: от тв екрана

А България?

София и страната са извън район, където стават такива гигантски земетресения между 8-а и 9-а степен по Рихтер. Но в последните години сеизмолози по повод един или друг трус са казвали, че с честота на около 1 век има по едно силно земетресение, например в района, в който лежи София. А в последните близо два века в София не е имало толкова силно земетресение и вероятността това да стане се увеличава. Преди дни главният архитект на София Петър Диков наивно успокояваше, че в София сградите трябвало да издържат до 7,5 по Рихтер. Такива били строителните нормативи. И само лошо качество на строителството може да направи изненади. Подобно успокоение направи при предишно слабо земетресение у нас и министърът Плевнелиев – сградите били проектирани за 9-а степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, което било 7,5 по Рихтер.
И арх. Диков, и министърът, за да обяснят от нивото на своята компетентност заплахата, трябва да пояснят, че в България строителните нормативи за земетресения са променяни 2 пъти в края на минали век. Удивително е колко свободно говорят и инженери, и архитекти, и министри затова да каква степен на земетресение са обезопасени сградите. Ту по една скала, ту по друга, различни цифри.

До 1977 г., земетресението в планината Вранча, Румъния, нормативите са били до 7-а степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, става ясно от обясненията на сеизмолози и инженери при предишни земетресения. Това не може да се сравни направо със скалата на Рихтер, но по нея приблизително съответства на земетресение под 7-а степен. Но някои казват, че нормативът е по Рихтер, което няма как да е станало при комунизма, защото тогава тази западна скала не се използва у нас.
След земетресението 1977 г. нормативните изисквания са повишени на 8-а степен по Медведев-Шпонхойер-Карник, а след земетресението в Стражица през 1986 г. са повишени за 9-а степен. Това вече приблизително съответства на казаното от арх. Диков за 7,5 по Рихтер. Но защо той не поясни? От разсеяност ли не казва, че много сгради в София и България са строени преди 1986 г. и преди 1977 г.? А кой ще обещае, че тук ще се случи земетресение именно под 7,5 степен? За сградите няма никакъв контрол, тестове, както е в Япония.
И много сгради са преустроени на магазини чрез махане на стени в партерните етажи, което рязко влошава сеизмичната устойчивост, предупреждават инженери и сеизмолози. Но всички тези сградни преустройства са правени с разрешение на общини и служби (а някои и без разрешение, но контрол няма). Всички тези служби са подчинени на арх. Диков и на усмихнатия министър. И отговорността за тази масова практика е точно на чиновници като тях, които управляват в общината и създават нормативите.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.