Забравете за либийски петрол до края на годината

Ройтерс

Без значение кой в крайна сметка ще победи в смъртоносната битка, бушуваща в Либия, дълго време стотици милиони барела петрол няма да стигат до пазара, което ще доведе до пренасочване на петролните потоци от запад на изток. Котировките на висококачественият нигерийски и каспийски суров петрол достигнаха многогодишни максимуми и значително превишиха цените на близкоизточните сортове, подкопавайки възможностите на нововъзникващите азиатски икономики за покупка.

Политическите безредици в Либия струваха досега на страната, която е член на ОПЕК, 1 милион барела суров петрол добив на ден, което е над половината от дневния либийски добив, а износът е парализиран заради липсата на персонал, санкциите и отказа на банките да финансират сделките. Оценките в сектора за това какво количество и колко дълго ще липсва либийски петрол на пазара са различни. Преобладаващото мнение е, че голяма част от петрола ще изчезне до края на 2011 година, тъй като съществуват признаци, че протестите ще се разгърнат в продължителна битка, която вече повреди някои терминали и тръбопроводната инфраструктура. Това би означавало загуба на почти 300 милиона барела петрол.

„Изглежда сякаш страната се насочва към мащабна гражданска война“, посочи старши анализаторът за Близкия изток и Северна Африка в IНS Energy Самюъл Цишук. „Няма да има бързо решение. Така че пазарът ще трябва да свикне с липсата на либийски петрол през по-голямата част от тази година и дори до края на годината“. Главният изпълнителен директор на италианската петролна компания ENI Паоло Скарони посочи пред в. „Файненшъл таймс“, че връщането към нормалното положение на дейностите в Либия може да отнеме от 6 месеца до една година.

Bank of America-Merrill Lynch оценява, че средно 1,4 милиона барела либийски петрол ще липсват на пазара за над една година. Анализаторите преценяват перспективите за продължителен период, през който производството е равно на нула, ако голяма част от инфраструктурата за добив и проучвания бъде повредена. „Дали ще има повече преустановени обеми? Отговорът е „Да“, каза петролният анализатор от Societe Generale Майк Уитнър.

Въпрос на време е дали петролните съоръжения ще станат обект на нападение. И ако това се случи, ще минат месеци преди да бъдат поправени засегнатите съоръжения. Ако насилието обхване и петролните полета, поправката на добивните и проучвателните съоръжения отнема дори повече време, отколкото при съоръженията за преработка.

Миналата седмица либийският лидер Муамар Кадафи предприе нападение с танкове и по море срещу Рас Лануф, като засили контраофанзиата срещу недобре въоръжените бунтовници (проправителствените сили вече си възвърнаха петролния град Рас Лануф – бел. ред.). Дългосрочното нарушаване на износа на либийски суров петрол вероятно ще доведе до ще по-високи цени на петрола с ниско съдържание на сяра от Западна Африка и Каспийския регион спрямо други сортове. Това евентуално може да намали потоците по спот сделки на висококачествен суров петрол към Азия за дълго време.

Миналата седмица разликата между спот цената на нигерийския петрол Куа Ибое, който служи за репер, и цената на отправния сорт Брент от Северно море достигна 30-месечен максимум – Куа Ибое се търгуваше с 4 долара над Брент. На всичкото отгоре преди това бе поскъпнал и самият сорт Брент, чиито котировки достигнаха близо 7-годишен максимум над некачествения дубайския суров петрол, който служи за отправна точка в цените на билзкоизточния и азиатския пазар.

Износителят на суров петрол номер едно Саудитска Арабия обеща, че ще достави повече петрол, за да покрие липсата на либийските барели, и допълнителни доставки могат да се появят на пазара, ако ОПЕК реши да повиши добива. Анализаторите обаче твърдят, че тези барели ще отидат за Изтока, а не за Запада. Най-голямата клиентска петролна база на Саудитска Арабия е в Азия и тя продава петрол само на определени клиенти. „Според мен повечето от допълнителните барели, които ще дойдат от ОПЕК, ще отидат в Азия за сметка на някои западноафрикански, които обикновено отиват в Азия, защото европейците търсят по-леки сортове, отбеляза анализаторът от JBC Energy Алекс Поугл, като има предвид факта, че някои европейски рафинерии в Средиземноморието не могат да обработват по-нискокачествени сортове.

Азиатските рафинерии изглежда са по-гъвкави в превръщането на нискокачествения суров петрол в ценни горива като бензина. Все пак според търговците нарастващото търсене в Азия означава, че потоците на западноафрикански петрол няма да спрат напълно. Като цяло традиционно Азия купува между 1,5 и 2 милиона барела дневно западноафрикански суров петрол.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.