След 150 години, обединена ли е Италия?

Ройтерс

На Италия й предстои да отбележи 150-ата годишнина от своето обединение, но в страна, където местната идентичност често е по-силна от чувството за държавност, нещата, които развалят празника, са повече от свещичките на тортата за рождения ден. При положение, че министър-председателят на страната е затънал в скандали за секс и корупция, а образът й в чужбина е западнал, дори решението на правителството да обяви 17 март за официален празник не успя да вдъхне на италианците така необходимата доза чувство за гордост и единство. „Като се имат предвид реалните проблеми на страната, това е доста незначителна работа. Но този спор за 17 март е симптом за широко разпространено объркване“, отбелязва коментаторът от в. „Кориере дела сера“ Джовани Белардели.

Наистина, празникът за 150-ия рожден ден на Италия изтъква повече това, което разделя страната, отколкото това, което я обединява. Двама министри от настояващата за по-големи правомощия на местните власти Северна лига, която е част от коалиционното правителство на министър-председателя Силвио Берлускони, гласуваха против обявяването на деня за празник, а трети не присъства на заседанието. Това предизвика нови обвинения, включително от бивш италиански президент, че дългосрочната цел на Северната лига не е федерализъм, а отцепване на процъфтяващия север.

Объркването беше толкова голямо, че министърът на образованието обеща, че училищата ще бъдат отворени, но мнението му не беше зачетено. Бизнес лидери заявиха, че последното нещо, от което се нуждае икономиката, е още един неработен ден, затова в замяна беше отменен празничен ден по-късно през годината.

„Тази годишнина е доста изкуствена. Хората не се вълнуват от нея, защото тя въобще не е свързана с действителността в страната“, каза Манлио Грациано, автор на книгата от 2010 г. „Провалът на държавничеството в Италия“. „Ние празнуваме обединението във време, когато правителството е слабо, дискредитирано и разединено . . . изглежда управляващата класа го иска повече от народа“, каза за Ройтерс Грациано, който преподава в Сорбоната в Париж.

Италия се обединява като единен политически субект едва през 1861 г., след като Неаполитанското кралство рухва под ударите на националистическо движение, предвождано от революционера Джузепе Гарибалди и подкрепяно от съперническото Пиемонтско кралство. Силната местна идентичност обаче остава здраво вкоренена навсякъде в страната, като особено отчетливо е разделението между Северна Италия и по-бедната южна половина.

Изгорено чучело на Гарибалди

Миналата седмица в северната област Венето младежи изгориха чучело на Гарибалди, известен като „герой на двата свята“ заради участието му и в революция в Южна Америка. На врата на чучелото беше окачен надпис „герой на мръсотията“. Сто и петдесет години предполагаемо единство са капка в морето на времето за полуостров, видял възхода и падението на империи, войни между градове държави, нашествия, папско господство и две световни войни, изместили северните граници. В разгара на дебатите Луис Бурнвалдер, губернатор на двуезичната област Трентино – Алто Адидже, която Австрия отстъпи на Италия след Първата световна война, каза, че неговата област „няма за какво да празнува“.

Това предизвика протести на местни хотелиери, които се уплашиха от бойкот на „италианските туристи“. Въпреки че Трентино – Алто Адидже е част от Италия от почти 100 години, италианският е един от двата официални езика в областта и нейните жители имат италиански паспорти. Засега най-големият осуетител на празника е Северната лига, чийто боен вик е „Рома ладрона“ („големият крадец Рим“), защото, както проповядват политическите й апостоли, столицата събира данъци от здраво трудещите се граждани на север и ги харчи за мързеливите южняци.

Критиците казват, че лигата е расистка и ксенофобска и мечтае за независима „Падания“ (име, произлизащо от латинското название на река По), включваща осем области. Крайните членове на лигата наричат южняците „терони“ – провокативна, унизителна дума, която приблизително означава „прост селянин“ и беше определена за обидна от италианския върховен съд през 2005 г.

Разделението север-юг, което уж е изчезнало, когато Гарибалди акостирал в Сицилия, за да започне своя поход на север, продължава да тегне над страната. Според неотдавнашна анкета на в. „Република“ 77 процента от италианците на север са на мнение, че спазват повече законите, а 50 процента заявяват, че имат по-силна трудова етика от южняците. Южняците са твърдо несъгласни с това. Лигата също така твърди, че италианският комик Алберто Сорди, който почина през 2003 г., е направил повече от Берлускони, за да даде на италианците чувство за национално единство.

През 1861 г. държавникът Масимо д’Азелио изрекъл прочутата фраза: „Създадохме Италия. Сега трябва да създадем италианци.“ Сто и петдесет години по-късно работата в тази насока продължава.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.