Мега-проектът „Севтополис” – 500 000 туристи годишно в Долината на тракийските царе

Проектът „Севтополис“ на арх. Жеко Тилев има няколко международни награди. Илюстрация: материали на община Казанлък

„Обединение Севтополис” подписа договор с община Казанлък за изготвянето на геодезическа и хидрографска снимка на останките на древния тракийски град Севтополис, които се намират на дъното на язовир “Копринка”. С тяхна помощ ще разработи подробен устройствен план на музейно-туристически комплекс „Севтополис”. Изпълнителят бе избран с конкурс, а Министерството на културата е привело за тази цел 50 000 лв. на Община Казанлък, това съобщи e-vestnik арх. Николай Николов, главен архитект на Казанлък. Това е последната стъпка за провеждането на международен конкурс за изпълнител на мега-проекта „Севтополис”, който ще превърне Града на розите и Долината на тракийските царе в световна туристическа дестинация.

По предварителни разчети проектът ще струва над 100 милиона евро, но ще докарва по половин милион туристи годишно в Долината. Изключително ефектният замисъл на арх. Жеко Тилев и неговия екип предвижда експониране на древната одриска столица насред водите на язовир „Копринка” чрез изграждането на пръстеновидна язовирна стена с дължина 1200 метра. Проектът на арх. Тилев вече бе отличен  с Европейската награда за архитектура “Визарх 2005”, с Гран при и златен медал от XІ Световно триенале “Интерарх 2006″ и с медал на ЮНЕСКО. Разработката предвижда с катери и туристически корабчета посетителите да прекосяват водите на язовира, за да достигнат до кръглата язовирна стена. До древните руини, които ще бъдат частично реставрирани, туристите ще слизат с 4 панорамни асансьора. Разбира се, ще има ресторантчета и кафенета.

Работната група по реализацията на проекта „Севтополис“, която бе създадена от предишния министър на културата проф. Стефан Данаилов, вече уточни техническите изисквания за изграждането на кръговото съоръжение сред язовир „Копринка“; 18-те специалисти са подготвили и концепция за реставрирането на античния тракийски град и експонирането на музейните обекти.

Деловият интерес към мега-проекта е огромен

През 2006 година в Казанлък бе създадена фондация „Севтополис”, съучредители на която заедно с Общината са четири холандски фирми. С 80 000 евро холандските индустриалци вече финансираха предпроектните проучвания на фирма „Баласт Недам” от Страната на лалетата, която е специализирана в строителството на кейови и язовирни съоръжения по целия свят. Холандските специалисти използваха при своите изследвания мощен гео-радар. „Баласт Недам” е сигурен участник в задаващия се международен търг за изпълнител; от фирмата вече са избрали най-подходящата технология и са готови да търсят финансиране от Световната банка и евро-фондовете.
Голяма е вероятността мощна финансова инжекция за построяването на туристическия мега-проект да даде и саудитския милиардер принц Алуалид бин Талас ас Сауд, който със своето състояние от 13,23 млрд. долара се нарежда на 22-ра позиция сред световните ултра-богаташи. Племенникът на саудитския крал, известен с предприемчивия си нюх, пристигна миналото лято в България, за да се запознае на място с казанлъшкия проект. Към инвестиране в „Севтополис“ вече са заявили интерес фирми и фондации и от Холандия, Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Белгия, Израел и Кувейт.

Проектът „Севтополис“ отблизо. Илюстрация: материали на община Казанлък

Логистично рамо за проекта даде и създаденият около президента Първанов Инициативен комитет от  интелектуалци, в който личат имената на акад. Васил Гюзелев, проф. Николай Овчаров, акад. Антон Дончев, акад. Светлин Русев, проф. Георги Чапкънов, Ставри Калинов, Вежди Рашидов. Вече от позицията си на министър на културата Рашидов е по-премерен в изказванията си. Застраховайки се с вездесъщата световна икономическа криза, неотдавна той заяви в парламента, че проектът би имал подкрепа, ако местната общественост продължава да държи на него и ако се намерят други, недържавни източници на финансиране.

Севтополис, градът на цар Севт ІІІ

През лятото на 2007-ма екипът на н.с. д-р Илия Щирков от Института по океанология във Варна използва мини-подводница за предпроектните проучвания на мега-проекта „Севтополис“. Тогава тези хидроложки изследвания бяха финансирани от английския тв-канал „Дискавъри“, който засне подводни кадри в язовир „Копринка” и излъчи документален филм за културата на траките.
Севтополис е най-известният обект под вода в българската археология – единственият цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Той е не само уникален археологически и исторически обект, но и цяла съкровищница с данни за живота и бита на траките. Градът е открит от френски бригадири по време на изкопни работи при строителството на язовир „Копринка“ през 1948 година. Археологически екип под ръководството на проф. Димитър Димитров се заема с разкопките. Мястото, където е открит древният град, бива разкопано напълно, заедно с три надгробни могили от неговия некропол. Установява се и името на града – Севтополис. Той е създаден от тракийския владетел Севт III, развивал се е бързо като първостепенен политически, икономически и културен център, столица на Севтовата държава. Основан е през 323 г. пр. н. е. и е унищожен през 270 г. пр. н. е. Археологическите разкопки показват, че градът се е състоял от едно укрепено селище, обхващащо площ от около 50 декара и няколко предградия. Река Тунджа, наричана тогава Тонзос, обикаля от три страни града,

Така ще изглежда нощем. Илюстрация: материали на община Казанлък

разположен на надречна тераса. Опасвала го е крепостна стена, дълга 890 м. От две градски порти са тръгвали две широки главни улици, които в центъра се пресичали под прав ъгъл и оформяли голям градски площад със светилище на Дионис. В града живеели около 50 семейства на одриската аристокрация. Царската резиденция била разположена в североизточния край на града. В двора и е открит надпис от канцеларията на Севт, написан на гръцки език и гласящ: „Този надпис да се изчука на две плочи и да се постави в Севтополис, в храма на Великите тракийски богове.“ Дворецът на цар Севт III бил двуетажен, с фасада дълга 40 м и богата украса. Сред многобройните помещения особено се отличавала обширна зала, разкошно украсена с многоцветна мазилка, наподобяваща мрамор.

Партизанска акция саботира мега-проекта

И все пак, да не забравяме, че се намираме в България! В която все още е жив и неизтребим байганювският дух. Конкретно, Казанлък е на път да стане национално известен и с необявената война между Кмет и Общински съвет. Тъй като мега-проектът „Севтополис” е приоритет на кмета Стефан Дамянов, общинските съветници се чувстват задължени да саботират неговото реализиране. В случая става въпрос, че Общинският съвет трябва да вземе едно формално решение и да узакони договора между Общината и  „Обединение Севтополис”, което трябва да направи геодезическа и хидрографска снимка на останките на древния тракийски град Севтополис. Но не го прави… на инат.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.